Duitsers wandelen tegen de islam...

In Dresden demonstreren duizenden ‘patriottische Europeanen’ tegen de ‘islamisering’

Demonstratie in Dresden gisteren van de Pegida-beweging tegen de ‘islamisering van het Avondland’
Demonstratie in Dresden gisteren van de Pegida-beweging tegen de ‘islamisering van het Avondland’ Foto AP

In het duister van de vroege maandagavond zijn grote groepen mensen in de buurt van het centraal station van Dresden onderweg naar het skatepark. Sommigen hebben opgerolde spandoeken bij zich. Politiebusjes zijn begonnen met het afsluiten van de grote doorgaande weg. „Heb jullie gezien dat minister Maas (Justitie, red) het een schande vindt dat we demonstreren?”, vraagt een man met een ijsmuts aan zijn twee kameraden. „Ja”, zegt een van hen, „wij zijn verliezers. Ha!” De derde: „Slachtoffers van de Wende, hoorde ik.” De ijsmuts weer: „Je weet het misschien zelf niet, maar je bent gefrustreerd.”

Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland (Pegida) noemen ze zich. Gisteren verzamelden zich volgens de politie 15.000 mensen voor de negende ‘avondwandeling’ in Dresden. Aanleiding voor ongeruste en afwijzende reacties van politici. Bondskanselier Angela Merkel zei dat er „geen plaats is voor haat zaaien en belasteren van immigranten”.

Op de straat in Dresden zijn ze er niet van onder de indruk. Antje Böhmer-Wiering, die een verzekeringsbedrijf heeft, denkt dat Merkel „te veel luistert naar allerlei lobbyisten”. „Ze komt te weinig gewone mensen tegen. Ze weet niet meer welke problemen we hebben.”

Duizenden mensen zijn rond half zeven ’s avonds op het skateplein verzameld. Er zijn gespierde groepen neonazi’s, mannen met vaandels, maar ook ouderen, moeders met kinderwagens, mensen, die zo weggelopen lijken van het bankstel voor de televisie. Aan de overkant van de brede boulevard voor het raadhuis trekt een tegendemonstratie van ‘Dresden nazivrij’ langs. „Weg met het nationalisme in die hoofden.” De massaal aanwezige politie houdt de twee demonstraties uit elkaar. De patriottische Europeanen reageren niet op de anti-fascisten.

Pegida-organisator Lutz Bachmann, klimt in een busje met geluidsversterking en doet eerst wat huishoudelijke mededelingen. „Er zijn mensen gesignaleerd met ongrondwettelijke teksten op hun spandoeken. Pas op mensen. Als je dat ziet, meldt ze aan bij de politie.” Bachmann, in bezit van een strafblad in verband met diefstal en handel met drugs, is er veel aan gelegen alles zo legaal mogelijk te doen. De „geweldige mensen van de politie die ons zo fantastisch beschermen”, krijgen veel complimenten. Hij wil eerst even reageren op wat de media over hem hebben gemeld. „Leugenpers!”, scandeert de menigte. Bachmann meldt dat hij inderdaad was uitgeweken naar Zuid-Afrika om aan gevangenisstraf te ontkomen. Maar hij heeft zijn leven gebeterd. En: in Zuid-Afrika zorgde hij als buitenlander voor zijn eigen inkomen. Hij richt zich tegen politici die zich hebben uitgesproken tegen deze bijeenkomst. Minister Heiko Maas (SPD) die gezegd heeft dat de Pegida bijeenkomsten een schande zijn voor Duitsland omdat ze „hun ressentiment uitdragen over de rug van vluchtelingen die alles verloren hebben”. Bachmann: „We zijn geen schande. Wij zijn gewoon mensen die tientallen jaren door de politiek verwaarloosd zijn.”

„Wij zijn het volk!”, brult de menigte. De slogan werd beroemd in 1989 omdat hij gebruikt werd door DDR-burgers tegen het communistische regime. Destijds luidden de maandagavondmarsen van duizenden burgers in Dresden en Leipzig het einde in voor de machthebbers. „Het gebruikmaken van de symboliek van die omwenteling, heeft een zenuw geraakt”, zei vanochtend politicoloog Frank Richter tv. „Er is kennelijk breed gevoelde onduidelijkheid over de komst van vele buitenlanders naar Duitsland.”

Pogingen in andere steden om demonstraties te houden, zoals gisteravond in Bonn, hebben tot nu toe niet veel succes. „Het is misschien vooral iets dat leeft in Oost-Duitsland”, zegt verzekeringsondernemer Böhmer-Wiering. „De mensen hier zijn nog steeds minder goed af dan in het Westen.” Uit onderzoek deze week bleek wel dat eenderde van de ondervraagden wel begrip kan opbrengen voor de ongerustheid van de betogers in Dresden. Gisteren was een voorman van de eurosceptische partij AfD, Alexander Gauland, in Dresden waar hij meeliep om zijn verbondenheid tot uitdrukking te brengen. Bachmann sloot de bijeenkomst af met een aanval op gekozen politici. „Volksvertegenwoordigers zijn volksverraders. Ze schelden ons uit en lachen om ons. Maar er beweegt iets in dit land. Volgende week zijn we er weer, met nog meer mensen!”

    • Frank Vermeulen