2Doc: Opvoeden, 19 jaar later

NPO 2, 23.00-00.05u.

Negentien jaar geleden maakte documentairemaker Frans Bromet de serie Opvoeden, waarin hij gezinnen aan de tand voelde over de perikelen rondom opgroeiende pubers. Families waarbij de onderlinge verhoudingen op scherp kwamen te staan door het losmakingsproces van de tieners en het onvermogen van hun ouders hier adequaat mee om te gaan. De verlegen Lianne, destijds 14 jaar, die door haar strenggelovige ouders zonder eten naar bed werd gestuurd als zij bij het avondgebed geen ‘amen’ zei. Peter, toen 13 jaar, die zich de anti-autoritaire opvoedingsleer van Thomas Gordon moest laten welgevallen die zijn ouders in de praktijk brachten om in contact met hem te komen. In de serie werd – soms pijnlijk – duidelijk dat de manier van opvoeden door de ouders lag geworteld in een eigen jeugd vol onvermogen.

Nu, negentien jaar later, zoekt Bromet de hoofdpersonen van de serie opnieuw op. Hoe kijken zij terug op de manier waarop zij zijn opgevoed? Welke invloed heeft dit op de wijze waarop zij nu met hun eigen kinderen omgaan? Wat doen ze het hetzelfde, wat doen ze anders? En is het mogelijk om het anders te doen als dat haaks staat op wat je als kind zelf hebt meegemaakt?