Dit schrijven andere media vandaag

LAUWERSOOG - Een jongen loopt langs de ondergestroomde polder in het Lauwersmeergebied. ANP KOEN VAN WEEL

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

JSF komt in Volkel én Leeuwarden

De JSF’s worden dan in Volkel gestationeerd, de helft van hun avondvluchten moeten ze elders uitvoeren. De Joint Strike Fighters maken teveel lawaai, schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer.

Leeuwarden is het alternatief, schrijft De Telegraaf. Daar mag meer lawaai worden gemaakt. Er komen wel geluidsschermen om de overlast te beperken.

Volgend jaar wil Hennis-Plasschaert de eerste acht F-35’s oftewel Joint Strike Fighters bestellen. In totaal komen er 37 gevechtsvliegtuigen. De aanschaf kost 4,5 miljard euro. In 2019 kunnen de eerste JSF’s worden ingezet, en in 2023 wordt de laatste F-16 afgedankt.

Defensie verwacht volgens De Telegraaf minder personeel nodig te hebben. Weliswaar zijn er meer mensen nodig op ICT-gebied en beveiliging, qua onderhoud en logistiek kan Defensie het met minder personeel af.

Booking.com versoepelt regels

Booking.com gaat toestaan dat hotels ook korting geven aan concurrenten zoals Expedia.com en Hotels.com. De websites liggen al langer onder vuur omdat hun macht te groot wordt, meldt het Financieele Dagblad.

De aangesloten hotels zijn te afhankelijk van reserveringen die via dit soort bemiddelaars worden gedaan. Toch zijn zogeheten parity clauses heel gebruikelijk in contracten tussen hotels en bookingsites, aldus het FD.

In Europa wordt rond de 70 procent van de hotelkamers gereserveerd via websites, schrijft The Wall Street Journal. Er lopen al onderzoeken naar Booking.com in Frankrijk, Zweden en Italië. Door nu de regels te versoepelen hoopt het bedrijf dat die onderzoeken worden stopgezet.

Booking.com is eigendom van het Amerikaanse bedrijf Priceline. “We hopen dat dit de weg vrijmaakt naar een oplossing voor de hele branche in Europa”, zegt een woordvoerder. De concurrenten hebben tot eind januari om te reageren.

De Franse mededingingsautoriteit, die een van de zaken tegen Booking.com aanspande, verwacht dat versoepeling van de contractvoorwaarden tussen websites en hotels, de concurrentie tussen de verschillende websites zal aanwakkeren. Bijkomend voordeel volgens de Autorité de la Concurrence: prijzen van hotelkamers dalen.

Fusie Boskalis en Kotug

Boskalis wil baggeren. Het verslepen van boten in en uit havens is hele andere koek, en daarom stoot het bedrijf die activiteit af. De havensleepdienst van Boskalis gaat samen met het Rotterdamse sleepvaartbedrijf Kotug.

Er ontstaat een Europees havensleepconcern dat actief is in elf havens in vier landen, schrijft het Financieele Dagblad. De vloot telt zestig schepen. Beide partners krijgen 50 procent van het nieuwe bedrijf. “Kotug voegt veel toe vanwege zijn leidende positie in Londen en Hamburg”, zegt Boskalis tegen het FD. Tot nu toe had de baggeraar alleen een havensleepdienst in Rotterdam en Antwerpen.

Geschatte omzet van het nieuwe bedrijf wordt ongeveer 150 miljoen euro. De samenvoeging zal geen banen kosten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet wel nog goedkeuring geven.

Volgens het FD wil de baggeraar zich meer concentreren op de kern van het bedrijf. Met deze fusie heeft Boskalis alle internationale havensleepactiviteiten ondergebracht buiten het moederbedrijf.

    • Eefje Rammeloo