Alles-in-één

De supermarkt is het nieuwe postkantoor, gemeentehuis en de elektronicawinkel

market cart and supermarket view and parking
market cart and supermarket view and parking Beeld NRC Q

Ga je straks echt nergens anders meer heen? Wasmiddelen, alles wat je nodig hebt voor weer een ingewikkeld stoofpotje, brood, speciaalbier: door de supermarkt hoef je allang niet meer naar verschillende winkels om aan al je levensmiddelen te komen.

Maar in supermarkten is steeds meer te doen en te krijgen dan alleen de dagelijkse boodschappen: je kan er brieven versturen, sokken kopen en straks misschien zelfs aangifte van diefstal doen.

Dat heeft onder meer te maken met dat in dorpen postkantoren, bankkantoren en geldautomaten en politiebureaus verdwijnen, vertelt Laurens Sloot, hoogleraar Retail Marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Dat wordt door niemand anders meer opgepakt.”

Tegelijkertijd proberen supermarkten in een tijd dat alles ook online te krijgen is, nog “klantenmagneet” te blijven, aldus Sloot. “Tijd is schaars. Grote kans dat als jij een pakketje van Bol.com ophaalt, je meteen even boodschappen doet.”

Volgens Sloot kunnen de supermarkten nog meer waar gaan verkopen dan ze nu al doen.

“Supermarkten in Nederland zijn nog lang niet zo breed als de hypermarchés. Ze kunnen flink groeien.”

Dit hoort allemaal bij de supermarkt.

Postkantoren

Bij alle grote supermarktketens is het mogelijk postzaken te regelen: brieven versturen, pakketjes ophalen, postzegels kopen. Albert Heijn heeft 220 postkantoren - ‘postservicepunten’, heet dat - op een totaal van 850 winkels. Het Brabantse Jumbo heeft er 150 op 495 winkels, Plus 92 op 255 winkels.

“Wij zoeken de klant op daar waar ze al komen”, zegt een woordvoerder van PostNL. Het bedrijf heeft in heel Nederland 960 postkantoren bij supermarkten ondergebracht.

Elektronica

Tablets, telefoons of opladers zal je nog niet zo snel tussen de schappen met kaarsen en kattenvoer aantreffen. Maar de verkoop van elektronica is geen onbekend terrein voor supermarkten. Zo is bij de Albert Heijn dit toetsenbord (dat wel heel erg op dat van Apple lijkt) te koop.

Terwijl de grote supermarkten de verkoop van bijvoorbeeld computers verkennen, neemt het aantal zaken dat alleen elektronica verkoopt, al jaren af.

Tabak, kranten, tijdschriften

Sigaretten en kranten zijn eigenlijk al niet meer weg te denken uit het assortiment van de supermarkt. Of dat direct invloed heeft op tabakszaken, is moeilijk te zeggen. Maar het aantal winkels dat alleen tabak of tabak en kantoorspullen en tijdschriften koopt, neemt elk jaar af.

Burgerzaken of politie

In de gemeente Bodegraven - Reeuwijk werd vorig jaar bij wijze van proef al een burgerzakenzuil neergezet. Voor het doorgeven van verhuizingen of het opvragen van uittreksels.

En in de toekomst zijn er misschien meer overheidszaken bij de lokale super te regelen. De helft van de politiebureaus gaat dicht. Ervoor in de plaats komen ‘steunpunten’ - gemeentes moeten zelf beslissen waar die komen. De supermarkt is misschien een wat ongewone plek, maar in ieder geval niet verboden, laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Verkoopt jouw supermarkt fietsen, heeft het een stomerij of apotheek? Laat het ons weten op nrcq@nrc.nl