Britse BT aast in VK op grootste aanbieder mobiele telefonie

Het Britse BT wil mobiele aanbieder EE overnemen van Deutsche Telekom en Orange.

Het Britse telecombedrijf BT wil voor 12,5 miljard pond (15,8 miljard euro) het mobieletelefoniebedrijf EE, een joint venture van Deutsche Telekom en het Franse Orange, overnemen. De overname zal de grootste leverancier van vaste telefoonlijnen en breedband, en de grootste aanbieder van mobiele telefonie samenvoegen. De deal moet binnen enkele weken rond zijn.

BT, dat in 1984 werd geprivatiseerd, probeert al langer een quad player te worden: het biedt inmiddels behalve vaste lijnen en breedband ook betaaltelevisie (BT Sport, waarop het voetbal van de Premier League wordt uitgezonden). Mobiele telefonie zou het pakket compleet maken.

Tot gisteren zou ook O2, van het Spaanse Telefónica, in aanmerking komen voor overname door BT. Dat zou opmerkelijk zijn geweest, omdat British Telecom het bedrijf in 2001, toen het nog Cellnet heette, afstootte. Dat gebeurde onder druk van aandeelhouders die zich toen zorgen maakten over de hoge schulden van het telecombedrijf.

EE (Everything Everywhere) is de grootste speler op de mobieletelefoniemarkt, met 24,5 miljoen klanten, een marktaandeel van bijna 34 procent. EE is met name op de 4G-markt dominant. In ruil krijgt Deutsche Telekom 12 procent aandelen in BT, en Orange van 4 procent.

De verwachting is dat de concurrentie – Sky, Vodafone en Virgin Media – bezwaar zal aantekenen bij toezichthouder Ofcom over de dominantie van BT. Alleen Virgin biedt nu het kwartet van vaste lijn, breedband, tv en mobiel, maar het marktaandeel van het laatste is klein.

Analisten verwachten echter dat de overname van EE door BT ook een hausse aan soortgelijke deals kan betekenen. Liberty Global (eigenaar van Virgin Media) zou belangstelling voor O2 hebben, net als Hutchinson Whampoa, dat eigenaar is van mobiele provider Three. Vodafone zou naar Liberty Global kijken.