Bloedige aanval Talibaan op school

Ondanks grote offensieven kunnen Pakistaanse militairen de Talibaan niet verslaan. Nu zijn hun kinderen doelwit.

De Pakistaanse Talibaan hebben vanmorgen met een bloedige aanval op een middelbare school in Peshawar, die door het leger wordt beheerd, opnieuw laten zien dat ze nog allerminst verslagen zijn. Dit ondanks een langdurig offensief van dat leger tegen de Talibaan in hun bolwerken aan de grens met Afghanistan in het noordwesten van Pakistan.

Een regionale minister in Peshawar meldde aan het eind van de ochtend dat de lichamen van in totaal 84 gedode kinderen van de school naar ziekenhuizen waren overgebracht. Ook enkele leraren werden volgens de woordvoerder gedood, toen militairen de kinderen probeerden te bevrijden. Het totale dodental van de aanslag stond vanmorgen op 126. Tientallen anderen raakten gewond.

Zes strijders van de Tehrik-e-Taliban, de Pakistaanse tak van de fundamentalisten, vielen de school ’s ochtends binnen. „Zodra het schieten begon, renden we naar onze klas”, zei een bevrijde leerling. „Ze kwamen elke klas binnen en ze sloegen de kinderen.”

De meeste kinderen, deels van ouders die met de strijdkrachten zijn verbonden, zouden inmiddels in veiligheid verkeren. De school staat aan de rand van het zogeheten cantonment, het district in veel Pakistaanse steden waar al sinds de Britse koloniale tijd de militairen en hun voorzieningen zijn gevestigd. Het leger was er bij het ter perse gaan van deze krant nog niet in geslaagd de controle over de school volledig te herwinnen. Er klonken enkele zware explosies en er werd over en weer nog geschoten. Niet duidelijk was of de Talibaan nog kinderen in gijzeling houden en zo ja, hoeveel.

Een woordvoerder van de Talibaan bevestigde dat zijn groepering de militairen wilde straffen voor het leed dat ze de vrouwen en kinderen van de strijders aandoen: „We wilden dat ze de pijn zouden voelen.”

De Talibaan hadden al eerder wraak gezworen voor een groot offensief dat het Pakistaanse leger in juni inzette tegen hen. Sinds die maand zijn bij die gevechten in Noord-Waziristan volgens Pakistaanse legerwoordvoerders al vele honderden strijders gedood.

Met het offensief hoopten de Pakistaanse autoriteiten de Talibaan, die de afgelopen jaren duizenden burgers hebben gedood bij hun aanslagen, te breken. Enkele maanden bleef het betrekkelijk stil maar begin november lieten de Talibaan weer nadrukkelijk van zich horen met een zware bomaanslag in Wagah, aan de grens met India. Net nadat toeschouwers de dagelijkse parade van de grenswacht hadden bekeken, ging de bom af. De tol bedroeg 55 doden en 120 gewonden.

Het offensief volgde op mislukte pogingen van de regering van premier Nawaz Sharif, begin dit jaar, een dialoog op gang te brengen met de Pakistaanse Talibaan, die nauw samenwerken met hun Afghaanse collega-fundamentalisten. Noch de in Pakistan machtige generaals, noch de Talibaan toonden echter veel animo voor dit initiatief. Enkele maanden later namen beide zijden de wapens weer op.