‘Bijna 200 doden bij slag om belangrijke legerbasis in Syrië’

Zo’n honderd Syrische soldaten en tachtig islamitische strijders zijn omgekomen tijdens een tweedaagse strijd om de legerbasis Wadi al-Deif.

Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, die vanuit Londen opereert en contact zegt te hebben met een netwerk van bronnen aan beide kanten van het conflict. Persbureau Reuters kon het getal niet onmiddellijk verifiëren; in Syrië zijn door het gevaar bijna geen journalisten meer.

Klap voor regeringsleger

De Syrische tak van Al-Qaeda en verwante rebellengroepen hebben de basis gisteren ingenomen. De basis ligt naast een belangrijke snelweg die Damascus met Aleppo verbindt. Ook een andere belangrijke basis, Hamidiyeh, werd ingenomen.

De val van de bases is een gevoelige nederlaag voor het regeringsleger dat de afgelopen twee jaar talloze aanvallen van rebellen had weten af te slaan. Volgens lokale activisten heeft de Syrische tak van Al-Qaeda bij de aanval gebruik gemaakt van tanks en andere zware wapens die het vorige maand heeft buitgemaakt op door het Westen gesteunde rebellen.

Rebellen controleren groot deel Idlib

De Syrische regering was niet bereikbaar voor commentaar. Het staatspersbureau berichtte dat het leger verscheidene “terroristen” had gedood in de provincie Idlib. De rebellen zouden nu het grootste deel van de provincie Idlib controleren. Alleen de gelijknamige hoofdstad blijft in handen van het regime. De Syrische oorlog kostte volgens de VN naar schatting tot nu toe 200.000 mensen het leven.

    • Mirjam Remie