Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Asscher past de Fraudewet aan

Minister Asscher van Sociale Zaken.
Minister Asscher van Sociale Zaken. Foto ANP / Bart Maat

De hoogte van de boetes voor uitkeringsfraude wordt aangepast. Voortaan letten gemeenten en de uitkeringsinstanties UWV en SVB bij overtredingen meer op de ernst van de overtreding en op de omstandigheden, schrijft minister Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft de Fraudewet aangepast na een rechterlijke uitspraak en scherpe kritiek van de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer. Nu moeten burgers na vergissingen en kleine overtredingen torenhoge boetes betalen, zeggen zij, terwijl de échte fraudeurs vrijuit gaan.

De financiële gevolgen van de aanpassingen zijn nog niet duidelijk. Eerder voorzag het kabinet een besparing van 140 miljoen euro bij de invoering van de Fraudewet.

De aanpassingen:

  • Er wordt alleen nog een boete van 100 procent van het gefraudeerde bedrag opgelegd als er met opzet is gefraudeerd;
  • Bij grove schuld moet de fraudeur een boete van 75 procent betalen;
  • In de overige gevallen is de boete de helft van het gefraudeerde bedrag;
  • De minimumboete van 150 euro vervalt en UWV, SVB en gemeenten kunnen, als de wet is aangepast, in meer situaties een waarschuwing geven.