Amazon en HBO voeren samen strijd tegen Apple en Netflix

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De strijd om de televisiekijker is in de Verenigde Staten in volle gang. HBO Go, de handige digitale TV On Demand-service van de gelijknamige zender, wordt volgens Gizmodo vanaf vannacht beschikbaar voor Amazon Fire TV-gebruikers.

Deze samenwerking komt als een mokerslag voor Apple TV of Roku, schrijft The Wall Street Journal. Het was een de weinige redenen als serieliefhebber om voor die diensten te kiezen. In mei spanden Amazon en HBO ook al samen tegen Netflix door die eerste toegang te geven tot klassiekers als The Sopranos en The Wire.

HBO kondigde in oktober ook al de lancering van een eigen - met Netflix concurrerende - streamingsdienst aan. Zender Showtime volgde al snel met soortgelijke plannen. Want alles wordt uiteindelijk on demand en voor die tijd willen aanbieders elkaar nog even aftroeven.

Opsteker voor Yahoo

De investeringen van Yahoo leverden het bedrijf dit jaar veel op, schrijft Business Insider.

Afgelopen vrijdag ging Hortonworks naar de beurs. De aandelen van deze spin-off van Yahoo handelden gisteren rond 25 dollar terwijl de IPO-prijs 16 dollar was. Een opsteker van 68 miljoen dollar voor het getroebleerde Yahoo dat 17 procent van de aandelen in handen heeft. De waarde van Hortonworks wordt op 189 miljoen dollar geschat.

De bonus van Hortonworks komt niet in de buurt van wat de beursgang van Alibaba Yahoo eerder dit jaar opleverde. Bij de grootste IPO in de geschiedenis verkocht het bedrijf de 5 miljard dollar aan aandelen in de Chinese techgigant.

Boeing koopt eigen bedrijf weer deels terug

Het bestuur van Boeing heeft de terugkoop van 12 miljard aan eigen aandelen goedgekeurd, meldt The Wall Street Journal. Dit plan moet de komende drie jaar verwezenlijkt worden. Het lucht- en ruimtevaartbedrijf verhoogde ook de per kwartaal uitgekeerde dividend met 25 procent. Leuk voor de aandeelhouders.

Als gevolg van de aankondiging van Boeing stegen de aandelen van het bedrijf met 2,4 procent naar 125 dollar. De geplande terugkoop van aandelen voor dit jaar - ter waarde van 6 miljard dollar - werd al eerder voltooid. Vanaf januari begint het lucht- en ruimtevaartbedrijf opnieuw om het bedrijf in eigen beheer te brengen.

De inkomsten van Boeing stegen dit jaar fors door het wegwerken van een achterstand op de levering van commerciële vliegtuigen. Deze cashflow investeert het bedrijf met de terugkoop van aandelen in zichzelf. Boeing verwacht ook volgend jaar goede cijfers te kunnen blijven presenteren.

    • Hans Klis