Abbott: gijzeling onbeschrijfelijk tragische gebeurtenis

De Australische premier Tony Abbott en zijn vrouw leggen bloemen bij een monument nabij het Lindt Chocolat Cafe. Foto EPA / Dan Himbrechts

De gijzeling in een café in Sydney, waarbij twee mensen en de dader om het leven kwamen, is een “verschrikkelijke en onbeschrijfelijk tragische gebeurtenis”. Dat zei de Australische premier Tony Abbott vanochtend tijdens een persconferentie. Abbott vertrekt later op de dag naar Sydney om te praten met de politie en veiligheidsinstanties.

De Australische premier betuigde in zijn toespraak, mede namens alle Australiërs, steun aan de nabestaanden van de slachtoffers. Volgens Abbott zal het land een aantal lessen trekken uit het gijzelingsdrama, “maar welke dat zijn weten we nog niet”, zo stelde hij.

“Het herinnert ons er ook aan dat een vrij, open, genereus en veilig land als het onze kwetsbaar is voor politiek gemotiveerd geweld.”

Bloemenzee voor het café

Veel Australiërs kwamen in Sydney naar het café toe om hun medeleven te betuigen aan de slachtoffers, de 34-jarige manager van Lindt Chocolat Cafe en een 38-jarige vrouw. Niet lang nadat de gijzeling was afgelopen, door de politie die het café binnenviel, lag er volgens persbureau ANP een bloemenzee voor de deur van het café.

Lees ook: ‘Wie was Man Haron Monis, de Iranïër die zeventien Australiërs gijzelde?

    • Joost Pijpker