Woensdag het grote examen in Eindhoven

Feyenoord vocht zich tegen AZ terug naar een 2-2 gelijkspel. Het duel is symbolisch voor het herstel van de ploeg na een moeizame start van het seizoen.

None
Foto’s ANP

In dikke winterjassen wandelen Stefan de Vrij en Daryl Janmaat ongemakkelijk de Kuip binnen. Op een koude zondagavond afscheid nemen van je oude club, bij een 2-0 achterstand in de rust tegen AZ – niet ideaal.

‘Feyenoord Forever: Stefan en Daryl’ staat op een groot spandoek voor de verdedigers, die in de zomer naar het buitenland vertrokken. Ze krijgen bossen bloemen, een fotocollage en warme woorden van technisch directeur Martin van Geel. En een applausronde langs de tribunes.

Dan is het tijd voor het heden: een pijnlijke achterstand wegwerken. En dat lukt. Na rust vecht Feyenoord zich in een spektakelstuk naar een gelijkspel. Diep in blessuretijd ramt aanvoerder Jordy Clasie de 2-2 binnen tegen AZ. Het wedstrijdverloop is symbolisch voor het herstel van Feyenoord in de afgelopen periode.

30 miljoen euro

Het seizoen begon zo moeilijk, eind juli. De spelersgroep liep in die zomerdagen leeg. De Vrij vertrok naar Lazio Roma, Janmaat ging naar Newcastle United. Ze waren niet tegen te houden, het grote geld in het buitenland lonkte. De Italiaanse topscorer Graziano Pellè volgde coach Ronald Koeman naar Southampton. En verdediger Bruno Martins Indi vertrok naar FC Porto.

Financieel was het een goede slag, Feyenoord verdiende tegen de 30 miljoen euro met de transfers. Maar de ploeg moest volledig gereset worden onder een nieuwe trainer, Fred Rutten. Een operatie die moeizaam op gang kwam. Feyenoord ploeterde zich door de competitie. Na zes speelrondes stond de club twaalfde – na thuisnederlagen tegen FC Utrecht, Willem II en Ajax.

Het seizoen was maar net onderweg en er was al crisis in Rotterdam-Zuid. De clubleiding kreeg harde kritiek: ze hadden te makkelijk topspelers laten vertrekken en er was te lang gewacht met het aantrekken van nieuwe spelers. „Ik ben de pispaal, dat is logisch”, zei technisch directeur Van Geel eind september tegen de NOS na de uitschakeling in de bekerwedstrijd uit bij Go Ahead Eagles – een nieuw dieptepunt.

Wederopstanding

Dat was de crisismaand september. Nu ziet de wereld er totaal anders uit. De ploeg die in het begin van het seizoen nog werd afgeschreven maakt een wederopstanding door. De Kuip brult weer van geluk en optimisme.

Het grauwe najaar sloeg om in een wervelende reeks richting de winterstop. Sinds eind september is Feyenoord negen wedstrijden ongeslagen in de eredivisie: zeven zeges en twee keer gelijk.

Ook werd plaatsing voor de volgende ronde van Europa League afgedwongen. Feyenoord eindigde in de poule knap vóór de Spaanse titelverdediger Sevilla. De loting voor de tweede ronde was vanmiddag in het Zwitserse Nyon.

De verklaring voor de flow waarin Feyenoord nu zit? De club durft te kiezen voor de eigen jeugd. De nieuwe helden zijn Terence Kongolo en Sven van Beek. Twee twintigers uit de eigen jeugdopleiding. Jonge, aaibare verdedigers met een Feyenoord-hart. De namen van Martins Indi, De Vrij en Janmaat hoor je amper meer in de Kuip – zonder het afscheid van gisteren zou je ze bijna vergeten.

En de club haalde Jens Toornstra (25), de zwervende middenvelder die tot 2009 nog in het amateurvoetbal speelde en zich richtte op zijn studie fiscale economie. Hij kwam afgelopen zomer van FC Utrecht over en is nu een van de dragende spelers van dit team. Gisteren viel hij geblesseerd uit, hij mist de topper van woensdag tegen PSV.

Dat duel wordt het grote examen van de eerste seizoenshelft: bij verlies komt nummer vier Feyenoord op twaalf punten achterstand van de koploper uit Eindhoven, bij een zege doen ze nog mee in de top.

Katachtig

Intern wist Feyenoord de afgelopen periode de rust te bewaren, ondanks de snijdende kritiek van buitenaf. De club kon door grote financiële problemen uit het verleden niet direct al het transfergeld besteden aan nieuwe spelers. De leiding is noodgedwongen voorzichtig met uitgaven; vorig jaar zomer was het eigen vermogen 6,2 miljoen euro negatief, nu is dat 3 miljoen euro in de plus.

Door het financiële conservatisme kon Feyenoord geen topspits vastleggen. Luuk de Jong (nu PSV) en Bas Dost (veel op de bank bij VfL Wolfsburg) bedankten voor het salaris in de Kuip. Colin Kazim-Richards kwam: hij overtuigt nog niet, ondanks zijn goal gisteren tegen AZ. De Turkse Brit scoort te weinig – vijf keer dit seizoen.

De keuze om doelman Kenneth Vermeer bij aartsvijand Ajax weg te halen pakt beter uit. Het blijkt een gouden greep. De getergde Amsterdammer sleepte Feyenoord gisteren met twee katachtige reddingen door de tweede helft.

En complimenten moeten gaan naar coach Fred Rutten, die in het begin onder vuur lag. In onrustige tijden bleef hij rustig. Hij zeurde niet openlijk om nieuwe spelers. Hij smeedde in korte tijd een vechtmachine. De anti-held uit het Gelderse Wijchen wordt met de dag populairder in Rotterdam. ‘Fredje, Fredje, we worden kampioen’, zong de aanhang donderdag tijdens het Europese duel bij Standard Luik.

Dat is nog erg ver weg. Door de valse start is achterstand op koploper PSV groot. Woensdagavond in Eindhoven de kans om alvast drie punten af te snoepen.

    • Steven Verseput