Winnaars Spinozapremie bezorgd over toekomst wetenschap in ‘brandbrief’

Staatssecretaris Sander Dekker en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Staatssecretaris Sander Dekker en minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Een groot aantal winnaars van de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, hebben een brandbrief geschreven over de nieuwe verdeling van wetenschappelijk subsidiegeld die het kabinet wil doorvoeren. Dat meldt het NOS-programma Met het oog op morgen. 69 van de 73 wetenschappers die ooit de Spinozapremie hebben gewonnen verzetten zich met de brief tegen het wetenschapsbeleid van het kabinet.

De wetenschappers uiten hun zorgen over de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Als leden van het genootschap van Spinozaprijswinnaars maken wij ons zorgen over de recente voornemens om de organisatie van NWO te ‘kantelen’.

Deze organisatie heeft een half miljard euro aan overheidsgeld te verdelen onder wetenschappers. Wetenschappers maken kans op het geld door voorstellen en projecten in te dienen. In de nieuwe visie van minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) wordt voorgesteld om de NWO volgens een zogeheten ‘Nationale Wetenschapsagenda’ te laten werken.

Invloed van het bedrijfsleven

Hiermee krijgen ook werkgevers, maatschappelijke organisaties en universiteiten zeggenschap over wie geld krijgt. Zo zou het bedrijfsleven een te grote invloed kunnen krijgen op de wetenschap, zo luidt de kritiek van de wetenschappers.

Wij delen de opvatting dat de organisatie van NWO aan flexibiliteit moet wennen. Maar ons is geen enkel succesvol organisatiemodel bekend in landen met hoogwaardige wetenschap waarin het principe van clustering van wetenschappelijke deelgebieden volledig is losgelaten.

Ook zeggen ze:

Wij waarderen de intenties in de beleidsvisie van het ministerie van OCW zeer, maar het is onze vaste overtuiging dat deze goede voornemens schipbreuk zullen leiden als deze niet worden gerealiseerd en gedragen door erkende vertegenwoordigers van de wetenschap zelf.