Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VVD en CDA willen einde EU-steun aan Turkije

CDA-Kamerlid Omtzigt wil dat de Europese Unie de geldstroom richting Turkije stopt.
CDA-Kamerlid Omtzigt wil dat de Europese Unie de geldstroom richting Turkije stopt. Foto ANP / Martijn Beekman

De VVD en het CDA willen dat de Europese Unie de financiële steun aan Turkije opschort of beperkt. Dat zeggen de partijen bij monde van Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Mark Verheijen (VVD). Omtzigt en Verheijen willen dat minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) dinsdag het voorstel doet in Brussel. De directe aanleiding hiervoor is de arrestatie van Turkse journalisten dit weekend.

Turkije ontvangt als kandidaat-lid van de Europese Unie meer dan zeshonderd miljoen euro per jaar. De arrestaties door de Turkse politie laten volgens Omtzigt en Verheijen zien dat het de verkeerde kant opgaat en vinden dat het tijd is om de geldstroom stop te zetten of in ieder geval te beperken.

Dit weekend viel de Turkse politie gebouwen binnen van media die nauw verbonden zijn aan de islamitische prediker Fethullah Gülen, een tegenstander van president Erdogan. Zeker 23 mensen zijn opgepakt omdat ze leden van een bende zouden zijn die de macht probeert te grijpen. De Europese Unie reageerde kritisch op de actie van de Turkse politie. De invallen werden “onverenigbaar met de mediavrijheid” genoemd.

Deze operatie gaat in tegen de Europese waarden en normen waar Turkije deel van wil uitmaken.

Update 15.41 uur: Erdogan heeft gereageerd op de kritiek van de Europese Unie op de arrestatiegolf onder journalisten.

Wij hebben niets te maken met wat de EU zegt. Houd je wijsheid alsjeblieft voor je.

Hij zegt verder dat de invallen van gisteren een noodzakelijk antwoord waren op de “smerige praktijken” van zijn politieke vijanden. Hij zegt dat de acties niets te maken hebben met (inperking van) de persvrijheid.

Lees hier meer over de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie (€).