Vogel naast vliegveld zingt vroeger

Vogels kunnen met hun zangvolume niet tegen vliegtuiggeraas op. Leven ze in de buurt van een vliegveld, dan zingen ze vroeger, voordat de vliegtuigochtendspits begint. Dat schrijven Spaanse en Duitse biologen in Behavorial Ecology.

Het Europese vliegverkeer komt vanaf 6.00 uur op gang en is een uur later op zijn hoogtepunt. De biologen hebben nu bij zes Europese vliegvelden aangetoond dat vogels die dichter bij een vliegveld leven, eerder beginnen met zingen dan soortgenoten verderop. De verschuiving was het grootst voor vogeltjes die normaal gesproken vlak voor zonsopkomst beginnen met zingen, zoals de Europese kanarie en de putter. De kanarie begint een half uur eerder, de putter twintig minuten.

In het noorden van Europa, waar de zonsopkomst een kleiner gedeelte van het jaar samenvalt met de opstijgpiek, was de verschuiving minder sterk dan in het zuiden. Andere biologen hadden eerder aangetoond dat vogels in de stad vroeger beginnen met zingen dan op het platteland. De onderzoekers weten nog niet of vogels anticiperen op het vroege vliegtuigverkeer, of dat de verschuiving aangeboren is.

    • NRC