Kruipende huiduitslag na eten rauwe inktvis

De vervelend jeukende huiduitslag op de buik van de 42-jarige man werd snel een streep van 6 centimeter lang. Toen sneden de dermatologen uit Tokio de plek weg. Onderhuids vonden ze een kleine larve van een paar millimeter lang. Hij bleek afkomstig van de rondworm Crassicauda giliakiana, een walvisparasiet die (inkt)vis als tussengastheer heeft. De patiënt had een week eerder rauwe vuurvlieginktvis gegeten (Watasenia scintillans), waarop in Japan wordt gevist. Twee dagen daarna kreeg de inktviseter flinke buikpijn. Die buikpijn verdween, de huiduitslag kwam. De Japanse artsen beschrijven deze patiënt in The Lancet (6 december). Ze denken dat de larven ook in het Westen zullen opduiken, nu de Japanse gewoonte om rauwe (inkt)vis te eten zich in sushitenten over de wereld verspreidt.

    • NRC