Verdediging Dino S. wil opheldering over arrestatie Holleeder

Willem Holleeder komt begin deze maand, samen met zijn advocaat Stijn Franken, aan bij de rechtbank van Haarlem. In de afpersingszaak werd hij niet aangehouden, maar in de Passagezaak nu wel.
Willem Holleeder komt begin deze maand, samen met zijn advocaat Stijn Franken, aan bij de rechtbank van Haarlem. In de afpersingszaak werd hij niet aangehouden, maar in de Passagezaak nu wel. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De verdediging van de twee belangrijkste verdachten in het Amsterdamse liquidatieproces eist opheldering van het Openbaar Ministerie over de arrestatie van Willem Holleeder. Advocaat Nico Meijering, die Dino S. en Ali A. bijstaat, wil weten welke gevolgen een onderzoek naar Holleeder heeft voor de langlopende Passagezaak, zo liet hij vandaag weten.

Meijering zegt zich grote zorgen te maken over het hoger beroep in de liquidatiezaak, nu het OM ook achter Holleeder aangaat. De beschuldigingen tegen de 56-jarige Holleeder worden namelijk behandeld in een losse zaak, zo meldde het OM zaterdag al aan de NOS. De kans bestaat dus dat bekentenissen in de ene zaak weer van invloed zijn op de andere.

Beide zaken hangen nauw samen

Omdat de zaak tegen Holleeder nauw samenhangt met het proces tegen onder meer Dino S. en Ali A. wil het OM relevante getuigen zoveel mogelijk in beide zaken tegelijk horen. Welke gevolgen de aanhouding van Holleeder heeft op het Passageproces kon het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. Daarover wordt meer duidelijk nadat Holleeder dinsdag is voorgeleid, zo meldt NRC-redacteur Jan Meeus, die de zaak volgt:

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Wat zijn de gevolgen van #Holleeder voor #Passage. OM: daarvoor is het nu te vroeg. Meer in januari nadat de Neus in voorgeleid

Holleeder werd zaterdag gearresteerd op verdenking van twee moorden. Die aanhouding vloeit voort uit de verklaringen van Fred Ros, de kroongetuige in het liquidatieproces. Ros vertelde begin vorige maand voor het gerechtshof op Schiphol dat Holleeder opdracht heeft gegeven voor de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006 en vastgoedhandelaar Kees Houtman in 2005.

De ontvoerder van Freddy Heineken zou die opdrachten echter niet alleen hebben gegeven, zo liet Ros toen al weten. Ook Dino S. zou hebben aangezet tot de moorden. In eerste aanleg werd S. daarvoor echter vrijgesproken. Holleeder maakte toen geen onderdeel uit van de zaak.

    • Joost Pijpker