Wild dier in circus mag niet meer

None
Foto Olivier Middendorp

Tijgers en olifanten hebben hun langste tijd in het circus gehad. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken, PvdA) verbiedt per 15 september 2015 wilde zoogdieren in circussen, zoals hier bij Belly Wien dat onlangs in Zeist stond. Ze vindt hun optreden „niet meer van deze tijd”. Volgens Dijksma tasten het reizen, de beperkte ruimte en aan de ketting leggen het welzijn van wilde dieren aan. De Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen heeft woedend gereageerd. Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit spreekt van „een mijlpaal voor de dieren”. De vereniging denkt dat er voldoende opvang is voor uitgerangeerde circusdieren. Ook de Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren hebben met instemming gereageerd op het besluit van Dijksma.