Tussen treuren en extase

None

Het kerstverhaal is, ook onder componisten, favoriet onderdeel van het Nieuwe Testament. Paul van Nevel wijdt met zijn Huelgas Ensemble een cd aan kerstmuziek van 1300 tot Romantiek, met accent op het vroege repertoire. De opzet van de cd – geboorte, de misdaad van Herodes, de reis van de drie koningen en epiloog – maakt dat je door de eeuwen heen via de oren van componisten het kerstverhaal beleeft. Zo hoor je hoe Jacobus Gallus (1550-1591) kleurrijke dissonanten inzet om het Mirabile Mysterium van de geboorte kracht bij te zetten, waar een Engelse Carol (1871) daarvoor (Cry out and shout!) extatische maar veel eenvoudiger samenklanken inzet. In schril contrast daarmee zijn de schurende treurstemmen in het aangrijpende Vox in Rama van Giaches de Wert (1535-1596) – over de ontroostbare moeder Rachel na de kindermoord. Als Vlaams topensemble is het 44 jaar oude Huelgas geen unicum meer, maar het bewijst hier wel zijn bestaansrecht met strakke samenzang.

Mischa Spel