Traag, maar uiterst dansbaar

Op American Intelligence, zijn laatste album sinds 2007, gaat innovator Theo Parrish (1972) terug naar de wortels van de house. Hij stript jazz, funk en soul tot de essentie: kale synthesizerakkoorden, analoge drums, hi hat’s, zangsnippers en basloopjes orkestreert hij tot lange loops van soms wel tien minuten (Ah, Fallen Funk). Die herhaling is typerend voor Footwork, de dans -en housestijl waar de eerste single van dit album een ode aan is. In de video zijn twee mannen te zien die ‘vechten’ met vlug voetenwerk in het rauwe straatbeeld van Detroit.

Parrish is met Moodymann en Marcellus Pittman de voorhoede van een toonaangevende generatie houseproducers uit die stad. American Intelligence, dat hij samen met Pittman schreef, lijkt een protest tegen de gedachte dat een drijvende kick de ruggengraat is van dansbare muziek. Op Fela Kuti-achtige wijze voegt hij ingrediënten toe aan een hypnotiserende mix van freejazz en funk die down tempo maar uiterst dansbaar is.

    • Rolinde Hoorntje