Taxichauffeurs in Parijs voeren actie tegen UberPOP

Taxichauffeurs blokkeren de snelweg nabij het vliegveld Charles de Gaulle, net buiten Parijs, als protest tegen oneerlijke concurrentie van Uber en UberPOP.
Taxichauffeurs blokkeren de snelweg nabij het vliegveld Charles de Gaulle, net buiten Parijs, als protest tegen oneerlijke concurrentie van Uber en UberPOP. Foto AFP/Lionel Bonaventure

Taxichauffeurs hebben vanochtend Parijs stilgelegd uit protest tegen oneerlijke concurrentie van Uber en UberPOP. Met een langzaamaanactie veroorzaakten de chauffeurs lange files. Intussen meldt de Franse regering dat UberPOP vanaf 1 januari 2015 verboden is.

De chauffeurs veroorzaakten met hun langzame rijgedrag op de wegen van de vliegvelden Roissy en Orly naar de Parijse binnenstad honderden kilometers file. Ze zijn fel gekant tegen professionele chauffeurs die zich via bemiddelaar Uber aanbieden en tegen particulieren die met hun privé-auto ritjes verkopen via UberPOP.

‘Illegaal en gevaarlijk’

Hoewel een Franse rechter UberPOP afgelopen vrijdag zei niet te kunnen verbieden, verklaarde woordvoerder Pierre-Henry Brandet van het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmorgen op tv-zender iTele dat UberPOP op grond van een eerder dit jaar aangenomen wet sowieso al per 2015 onwettig is. Het tegen betaling meerijden met niet-professionele chauffeurs is “niet alleen illegaal, maar ook nog een gevaar voor de consument”, zei hij.

De Franse tak van het Amerikaanse Uber kreeg eerder een boete van 100.000 euro wegens frauduleus handelen, omdat het zijn diensten niet als commerciële transportdienst, maar als carpooling adverteerde. Parijse taxichauffeurs, die soms tot twee ton hebben betaald voor hun vergunning, demonstreren sinds begin dit jaar tegen liberaliseringen van de markt.

Lees bij NRC Q waar Uber(POP) nog meer wel, of juist niet (meer), te vinden is.

    • Peter Vermaas