Taxichauffeurs in Parijs voeren actie tegen Uber

Terwijl taxichauffeurs vanmorgen Parijs platlegden uit protest tegen oneerlijke concurrentie, meldde de Franse regering dat een van hun grootste zorgen, de transport-app UberPOP, al vanaf 1 januari in Frankrijk verboden is.

De chauffeurs protesteerden met een langzaamaanactie op de wegen van de vliegvelden Roissy en Orly naar de Parijse binnenstad en veroorzaakten zo honderden kilometers file. Ze zijn fel gekant tegen professionele chauffeurs die zich via bemiddelaar Uber aanbieden en tegen particulieren die met hun privé-auto ritjes verkopen via UberPOP.

Hoewel een Franse rechter UberPOP afgelopen vrijdag zei niet te kunnen verbieden, verklaarde woordvoerder Pierre-Henry Brandet van het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmorgen op tv-zender iTele dat UberPOP op grond van een eerder dit jaar aangenomen wet sowieso al per 2015 onwettig is. Het tegen betaling meerijden met niet professionele chauffeurs is „niet alleen illegaal, maar ook nog een gevaar voor de consument”, zei hij.

De Franse tak van het Amerikaanse Uber kreeg eerder een boete van 100.000 euro wegens frauduleus handelen, omdat het zijn diensten niet als commerciële transportdienst, maar als carpooling adverteerde. Parijs taxichauffeurs, die soms tot twee ton hebben betaald voor hun vergunning, demonstreren sinds begin dit jaar tegen liberaliseringen van de markt.