Nieuw album D’Angelo verschenen, voorproefje in New York

En weer een shockrelease: het nieuwe album van D’Angelo, Black Messiah, is sinds vanochtend te beluisteren via Spotify en te koop via iTunes. Gisteren mochten 200 uitverkorenen in het New Yorkse Dream Hotel al luisteren naar de langverwachte opvolger van Brown Sugar uit 1995 en Voodoo uit 2000. Dat het 14 jaar duurde komt door persoonlijke sores: de zanger kon moeilijk omgaan met zijn plotse roem na Voodoo. Drank, drugs en afkickklinieken volgden. Pas na de dood in 2006 van zijn vriend, hiphopproducent J Dilla, gooide D’Angelo het roer om. De titel Black Messiah staat voor iedereen: „Het gaat over de mensen die protesteerden in Ferguson en Egypte [...] Het gaat niet over één charismatische leider, maar het vieren van duizenden van hen”, staat in de cd.

Black Messiah is sterk politiek geladen. ‘All we wanted was a chance to talk / ‘Stead we only got outlined in chalk’ zingt D’Angelo in Charade. Het is een schrijnende tekst in het licht van recent Amerikaans politiegeweld tegen zwarte mannen. Eén dag eerder liepen niet ver van het Dream Hotel tienduizenden demonstranten. „Er is al veel over D geschreven”, zei The Roots-drummer Questlove vanachter de draaitafels. „Maar niemand weet hoe slim en politiek bewust hij is. Deze man spreekt over de tijden waarin wij leven.”

    • Anke Meijer