Bijna failliete bond komt met reddingsplan

De Nederlandse rugbybond NRB heeft op korte termijn 1,2 miljoen euro nodig om een faillissement te voorkomen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. De krant is via klokkenluiderssite Publeaks in bezit gekomen van het reddingsplan dat is opgesteld door het bestuur van de NRB.

De bond doet een beroep op zijn leden om aan geld te komen. Seniorleden moeten voor 1 februari 80 euro op de rekening van de bond storten, van juniorleden wordt 40 euro verwacht. De ruim 10.000 leden zouden zo'n 675.000 euro moeten inbrengen.

Met dat bedrag, aangevuld met een obligatielening van 350.000 euro en positieve resultaten in de komende jaren, hoopt de bond in 2017 weer financieel gezond te zijn. Als het niet lukt de obligatielening rond te krijgen, doet de bond eind mei nogmaals een beroep op zijn leden.

Interim-voorzitter Janhein Pieterse van de NRB noemt een mogelijk faillissement van de bond, die sinds 1932 bestaat, „doodzonde en in alle gevallen onwenselijk”. Pieterse: „Er is de afgelopen jaren veel geld uitgegeven zonder dat die uitgaven gedekt werden door inkomsten. Mensen hielden die problemen vaak te lang onder de pet. Te vaak werd gedacht: het komt wel goed.”

Bij een faillissement zou onder meer de olympische missie van de Sevens-vrouwen op de tocht komen te staan. (ANP)