Privacywaakhond dreigt Google met grote boete

Gegevens over klik- en surfgedrag zonder toestemming doorverkocht.

Internetgigant Google moet in het vervolg gebruikers in Nederland om toestemming vragen voor het vastleggen van hun zoekopdrachten, het geautomatiseerd lezen van hun e-mails, het volgen van hun klik- en surfgedrag en het bijhouden van hun kijkgedrag op YouTube. Als het bedrijf niet vóór maart voldoet, legt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een boete op die kan oplopen tot 15 miljoen euro. Deze zogenoemde last onder dwangsom is de hoogste die ooit aan Google in Europa is opgelegd.

Sinds 2012 combineert Google gegevens van gebruikers op internet die het verzamelt via de verschillende diensten van het bedrijf. Het stelt zo profielen op van hun voorkeuren en biedt die aan bij adverteerders. Daarmee kunnen die gericht adverteren. Iemand die via Gmail e-mailt over een vakantie in Griekenland en wat filmpjes bekijkt over Griekse badplaatsen kan dan online rekenen op vliegaanbiedingen richting Griekenland. Volgens privacywetgeving is dat niet verboden zolang gebruikers toestemming geven voor het vastleggen en doorverkopen van hun internetactiviteiten. Eind vorig jaar begon het CBP een onderzoek naar Google en constateerde dat het daaraan ontbreekt. „Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder toestemming te vragen”, aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. Informatie hierover opnemen in de privacyvoorwaarden is volgens hem onvoldoende. Een oplossing kan gevonden worden in pop-up-schermen waarin om toestemming wordt gevraagd. Pas daarna zouden gebruikers terecht kunnen bij Google-diensten als de zoekmachine, Gmail en YouTube.

Ook andere toezichthouders in Europa doen onderzoek naar het bedrijf. In een reactie laat Google weten snel met hen te zullen overleggen. „We zijn teleurgesteld in de last onder dwangsom, vooral omdat we reeds een aantal aanpassingen hebben doorgevoerd. We hebben recentelijk een voorstel voor verdere wijzigingen voorgelegd aan de groep van Europese privacytoezichthouders en we zien ernaar uit om die snel met hen te bespreken”, aldus een reactie per e-mail. Het bedrijf heeft de privacyvoorwaarden op de site onlangs verhelderd.

In 2011 legde het CBP al eens een last onder dwangsom van één miljoen euro op aan Google. Het bedrijf verzamelde toen ongemerkt gegevens over wifi-netwerken tijdens het nemen van foto’s voor Google Streetview. Het kwam niet tot een boete omdat Google daarmee stopte.

    • Wilmer Heck