Politie maakt een einde aan gijzeling café Sydney

De politie heeft een einde gemaakt aan de gijzeling in een café in Sydney. Zwaar bewapende agenten deden een inval in het café. Sommige media melden dat twee mensen zijn omgekomen, onder wie de gijzelnemer.

Gegijzelden rennen het café uit.
Gegijzelden rennen het café uit. AP / Rob Griffith

Australische commando’s hebben met een inval een einde gemaakt aan de gijzeling in een café in Sydney. Sommige media melden dat drie mensen zijn omgekomen, onder wie de gijzelnemer. Dat laatste heeft de politie bevestigd tegenover nieuwszender ABC.

Twitter avatar nswpolice NSW Police Sydney siege is over. More details to follow.

Buiten staan veel ambulances. Tijdens de inval klonk hevig geweervuur. Gegijzelden renden daarna het café uit. Een aantal mensen is weggedragen op brancards. Nog steeds is niet bekend hoeveel mensen gegijzeld zijn gehouden; volgens de BBC gaat het om “tientallen” mensen. Ook is niet duidelijk wat de politie ertoe bewoog tot een inval over te gaan. De inval zou zijn gedaan kort nadat vijf of zes mensen uit het café renden.

De gijzeling in het Lindt Chocolat Cafe in Sydney heeft zestien uur geduurd. Eerder vandaag wisten vijf mensen te ontsnappen. Een robot die bommen en explosieven ontmantelt, is het café in gebracht.

Twitter avatar billcode Bill Code Police carry woman from #sydneysiege. Air thick with smoke still http://t.co/HydabuK8jX

Gijzelnemer is Iraanse vluchteling

De gijzelnemer zou Man Haron Monis zijn, een Iraanse vluchteling met een crimineel verleden. Hij zou eerder zijn veroordeeld wegens seksueel misbruik. Verder verzond hij haatbrieven naar de families van Australische soldaten die in het buitenland zijn gedood. Volgens The Sydney Morning Herald was de man meer dan tien jaar geleden een zelfverklaarde “spirituele heler” die zwarte magie behandelt.

Over het motief van de gijzelnemer is nog weinig duidelijk. De Australische premier Abott heeft gezegd dat er duidelijk signalen zijn dat de gijzeling een vorm van “politiek gemotiveerd geweld” is.

“Het hele punt is mensen zo bang te maken dat ze zichzelf niet zijn. Daarom roep ik Australiërs op hun dagelijkse bezigheden voort te zetten.”

Eerder vandaag werden gijzelnemers gedwongen vlaggen van de Islamitische Staat (IS) omhoog te houden. De autoriteiten hebben de zaak behandeld als terreurdaad, maar kunnen nog niet vaststellen of de gijzeling ook als terreurdaad moet worden gezien.

Twitter avatar danielverlaan Daniël Verlaan De cache van de website van de gijzelnemer in Sydney spreekt ook boekdelen http://t.co/CfEgFGBv8C
Twitter avatar danielverlaan Daniël Verlaan En dit is statement van gijzelnemer, inmiddels offline gehaald door webhoster http://t.co/P0iklri9tu

Terreurdreiging in Australië

Australië vreest al langer voor een terroristische aanslag op eigen bodem omdat het land een nauwe bondgenoot van de VS is, schreef onze correspondent Melle Garschagen vandaag in NRC Handelsblad:

“In Irak levert Australië op dit moment acht F18-gevechtsvliegtuigen en zeshonderd manschappen in de strijd tegen IS, onder wie elite-eenheden. Midden in de Australische woestijn bij het dorpje Pine Gap werken Amerikanen en Australiërs samen in een radar- en satellietcentrum dat volgens ingewijden gebruikt wordt om inlichtingen in te winnen voor Amerikaanse drone-aanvallen in het Midden-Oosten.”

Ook werd Australië in september opgeschrikt door een arrestatiegolf. Honderden agenten arresteerden vijftien verdachten die volgens de politie een aanslag beraamden. Ze zouden van plan zijn een willekeurige Australiër in het zakendistrict van Sydney te kidnappen, de keel door te snijden en in een IS-vlag te wikkelen. De moord moest lijken op de moordaanslag met een hakmes op de Britse soldaat Lee Rigby in Londen in 2013. De Australische politie meldde toen dat Mohammad Ali Baryalei, een Australische Syrië-ganger van Afghaanse komaf, hoog was opgeklommen binnen IS en opdracht had gegeven voor de moord. De militaire aanwezigheid van Australië in het Midden-Oosten rechtvaardigde volgens Ali Baryalei een terreurdaad in Sydney.

[inbeeld]

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten over de gijzeling in Sydney.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Gijzeling in café schokt Australië’ (€) van onze correspondent Melle Garschagen.