Politie: drie doden bij gijzeling café Sydney, onder wie gijzelnemer

De gewapende politie loopt terug na een operatie in het café in het zakelijke district van Sydney waar zeventien mensen gegijzeld werden.
De gewapende politie loopt terug na een operatie in het café in het zakelijke district van Sydney waar zeventien mensen gegijzeld werden. AFP / Saeed Khan

Bij de gijzeling in een café in Sydney zijn drie mensen omgekomen, onder wie de gijzelnemer. Dat heeft de politie gezegd op een persconferentie. Er werden in totaal zeventien mensen vastgehouden in het café. Vijf van hen liepen vanochtend al uit het café.

De 50-jarige gijzelnemer overleed in het ziekenhuis na een confrontatie met de politie. Bij de inval door commando’s zijn geweerschoten afgevuurd. Ook twee gegijzelden, namelijk een 34-jarige man een 38-jarige vrouw, zijn omgekomen. Ze werden beschoten en overleden in het ziekenhuis.

Twee vrouwen liggen in het ziekenhuis; hun leven is niet in gevaar. Ook is een vrouw naar het ziekenhuis gebracht met een schotwond in haar schouder. Ook een agent raakte gewond door geweervuur.

De politie besloot actie te ondernemen en het café binnen te vallen toen binnen geweerschoten klonken, aldus politiecommissaris Andrew Scipione. Het is nog niet duidelijk of de slachtoffers zijn gedood door kogels van de politie of van de gijzelnemer. Er is een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen. Mike Baird, premier van New South Wales:

“Het baart me zorgen dat er een wrede, afschuwelijke aanslag heeft plaatsgevonden in het hart van onze stad. Er zijn veel vragen die de komende uren, dagen en weken zullen opkomen. Ik kan u verzekeren dat ik elke vraag zal beantwoorden. We zullen tot de bodem uitzoeken wat er is gebeurd en doen al het mogelijke om te voorkomen dat wat er de afgelopen 24 uur in deze stad heeft plaatsgevonden, ooit nog zal gebeuren.”

[inbeeld]
https://www.youtube.com/watch?v=cmObZa3V8wQ

Gijzeling in zakendistrict Sydney

In het zakendistrict van Sydney heeft een gewapende man vanochtend de bediening en klanten van het Lindt Chocolat Café gegijzeld. Gijzelaars werden gedwongen zwarte vlaggen van de Islamitische Staat (IS) omhoog te houden. Vijf gijzelaars liepen vanmorgen al het café uit; het is niet duidelijk of ze zijn vrijgelaten of wisten te ontsnappen.. In totaal duurde de gijzeling zestien uur; de politie viel binnen toen schoten klonken. Tijdens de inval klonk hevig geweervuur.

De gijzelnemer was volgens een politiebron in een café in Sydney vandaag omhooghouden van hun gijzelnemer, volgens een politiebron de Iraanse zelfverklaarde geestelijke Man Haron Monis. Wie was hij?”>Man Haron Monis, een Iraanse vluchteling en zelfverklaarde islamitische geestelijke. Hij was bekend bij de politie. Zo is hij in 2012 veroordeeld van het sturen van haatbrieven aan nabestaanden van acht Australische militairen die in Afghanistan omkwamen. Hij zou de brieven hebben gestuurd als protest tegen de Australische betrokkenheid in het conflict. Ook is hij meerdere malen beschuldigd van seksueel geweld.

Twitter avatar bkjabour Bridie Jabour Australian newspapers and their front page headlines this morning #sydneysiege http://t.co/752ZSiEPos

Terreurdreiging

De vlaggen van IS die gijzelaars omhooghielden, voedden de angst dat het om een terreuraanslag ging. De Australische regering verhoogde in september het dreigingsniveau voor terreuraanvallen als gevolg van de bedreiging die aanhangers van het radicale IS vormen. Op 18 september werd Australië opgeschrikt door een arrestatiegolf. Honderden agenten arresteerden vijftien verdachten die volgens de politie een aanslag beraamden. Ze zouden van plan zijn een willekeurige Australiër in het zakendistrict van Sydney te kidnappen, de keel door te snijden en in een IS-vlag te wikkelen. De moord moest lijken op de aanslag op de Britse soldaat Lee Rigby in Londen in 2013.

De Australische politie meldde destijds dat Mohammad Ali Baryalei, een Australische Syriëganger met Afghaanse roots, hoog was opgeklommen binnen IS en opdracht had gegeven voor de moord. De militaire aanwezigheid van Australië in het Midden-Oosten rechtvaardigde volgens Ali Baryalei een terreurdaad in Sydney. Australië steunt bovendien de internationale coalitie tegen IS, die onder leiding staat van de Verenigde Staten. IS heeft momenteel ongeveer een derde van Syrië en Irak in handen.

Lees ook: ‘Wie was Man Haron Monis, de Iranïër die zeventien Australiërs gijzelde?’

Lees ook in nrc.next: ‘Een afschuwelijke dag in het Lindt Chocolat Cafe in Sydney’ (€) van onze correspondent Melle Garschagen.