Turkse politie doet inval bij media

De Turkse politie is gisteren een televisiestation en een krantenredactie binnengevallen. Beide mediaorganisaties staan dicht bij Fethullah Gülen, rivaal van president Tayyip Recep Erdogan. Zeker 24 mensen zijn gearresteerd, onder wie een topman van een televisiekanaal. De Europese Unie heeft de actie sterk veroordeeld. De invallen maken inbreuk op de persvrijheid en druisen in tegen Europese waarden, aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini en Johannes Hahn, eurocommissaris voor regionaal beleid, in een gezamenlijke verklaring. Voor de redactie van de krant Zaman in Istanbul protesteerden betogers tegen de politieactie. De demonstranten riepen „de vrije pers kan het zwijgen niet worden opgelegd”. Hoofdredacteur Ekrem Dumanli gaf live een toespraak op televisie. De invallen komen twee dagen nadat Erdogan nieuwe maatregelen had aangekondigd tegen aanhangers van zijn rivaal. Gülens aanhangers zouden „een staat binnen de staat” vormen en uit zijn op een coup. Ze werken volgens Erdogan onder meer bij de politie, de rechterlijke macht en de media. De beweging van de invloedrijke geestelijke is in een machtsstrijd verwikkeld met het kamp van Erdogan en zijn AK-partij. De twee leiders waren politieke bondgenoten, maar kregen ruzie. Volgens Erdogan zaten Gülen en zijn aanhangers vorig jaar achter een reeks corruptieonderzoeken die de regering ernstig in verlegenheid brachten. Drie ministers traden af als gevolg van het onderzoek. Duizenden politieagenten en honderden rechters werden overgeplaatst. Erdogan ziet in het onderzoek een complot, erop gericht hem ten val te brengen. Gülen ontkent dat.

    • Reuters