Nog geen groen licht voor fusie Douwe Egberts en Mondelez

Mondelez en Douwe Egberts moeten nog wachten voor hun fusie kan doorgaan. De Europese Commissie wil eerst diepgaand onderzoek doen naar de gevolgen.
Mondelez en Douwe Egberts moeten nog wachten voor hun fusie kan doorgaan. De Europese Commissie wil eerst diepgaand onderzoek doen naar de gevolgen. Foto ANP / Wim Hollemans

DE Master Blenders en het Amerikaanse Mondelez hebben nog geen toestemming gekregen voor de fusie van hun koffiebedrijven. De Europese Commissie heeft vandaag aangekondigd dat ze eerst een uitgebreid onderzoek wil doen naar gevolgen van het samengaan van de makers van Douwe Egberts en Jacobs.

De monopoliewaakhond van de Europese Unie denkt dat het fusiebedrijf mogelijk te veel macht krijgt:

“De Commissie vreest dat de voorgenomen transactie kan resulteren in minder concurrentie voor diverse koffievormen in Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken en Letland en voor éénkopszetsystemen (single-serve systems) in meerdere lidstaten.”

DE voert de merken L’Or, Douwe Egberts, Senseo en Merrild. Het Amerikaanse Mondelez is in Europa bekend van de merken Carte Noir, Jacobs, Gevalia en Tassimo. Het plan van de twee bedrijven is dat deze merken samen verder gaan onder de naam Jacobs Douwe Egberts. De commissie vreest de gevolgen hiervan:

Deze concentratie van belangrijke lokale merken in de handen van één en dezelfde onderneming vergroot de kans op prijsverhogingen voor detailhandelaars, en uiteindelijk ook voor de consument.

De commissie heeft tot 6 mei om een besluit te nemen. Als de twee bedrijven toestemming krijgen, is het de bedoeling dat de fusie in de loop van volgend jaar wordt afgerond.

Groter dan Nestlé

De gedachte van de twee bedrijven achter de fusie is dat de twee koffieafdelingen samen harder kunnen groeien dan apart. Nu zijn Mondelez en DE Master Blenders de nummers twee en drie op de wereldwijde koffiemarkt, ruim achter concurrent Nestlé. Jacobs Douwe Egberts wordt in één klap het grootste pure-player koffiebedrijf ter wereld. Nestlé, dat niet alleen koffie maakt, heeft nog wel meer omzet.

De fusie tussen DE en Mondelez komt amper een jaar nadat DE van de beurs werd gehaald door het Duitse Joh. A. Benckiser. DE kreeg zijn beursnotering halverwege 2012, toen Sara Lee - op dat moment eigenaar van het bedrijf - besloot de koffietak af te stoten.

Mondelez is de voormalige koffie- en snacktak van het Amerikaanse Kraft Foods. In 2012 splitste Mondelez, waar naast koffie ook chocola (Milka, Côte d’Or) en koekjes (LU, TUC, LiGA, Oreo) onder vallen, zich af.

    • Eva Smal