Nationale staking België - geen treinen, vluchten of schepen

Stakers blokkeren de weg in Brussel tijdens de nationale staking in België
Stakers blokkeren de weg in Brussel tijdens de nationale staking in België Foto EPA/Olivier Hoslet

In België is het vandaag een nationale stakingsdag. Sinds gisteravond hebben vakbonden het grootste deel van het land platgelegd als protest tegen geplande bezuinigingen van de regering. De staking duurt nog tot vanavond 22.00 uur.

De nationale staking is een climax van een aantal regionale stakingsacties die al sinds 24 november worden gehouden. Naast de bezuinigingen demonstreren de vakbonden tegen de plannen voor het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Als gevolg van de staking rijden er vandaag geen bussen, treinen of trams, zijn diverse havens en wegen afgesloten en vliegen er geen vliegtuigen. De Belgische krant De Morgen probeert op haar website alle overlast in kaart te brengen:

Hieronder een overzicht van wat er allemaal stilligt:

Openbaar vervoer

Sinds gisteravond rijden er geen treinen, bussen en nauwelijks trams meer. Daaronder vallen ook de hogesnelheidstreinen en internationale treinen die door België heen rijden, zoals de Thalys en de Eurostar. Vervoersbedrijven De Lijn (Vlaanderen) en TEC (Wallonië) voeren vandaag helemaal geen dienstregeling en ook de MIVB in Brussel meldt dat het openbaar vervoer volledig platligt.

Twitter avatar STIBMIVB STIB-MIVB Momenteel rijdt er geen enkel voertuig op ons net. Deze situatie zal waarschijnlijk de hele dag niet meer veranderen. #staking15dec #MIVB

Verkeer

Stakers hadden van tevoren aangekondigd blokkades op te werpen op diverse wegen. Zo zijn toegangswegen van verschillende industrieterreinen in het land afgesloten met zogenoemde filterblokkades - wegversperringen van voertuigen waar slechts een enkele wagen, in dit geval sympathisanten van de stakers, per keer doorheen kan. Het Vlaams verkeerscentrum houdt bij waar de wegen worden geblokkeerd:

Twitter avatar verkeerscentrum Verkeerscentrum Hou nav de nationale stakingsdag rekening met gesloten lokale wegen en op- en afritten → overzicht http://t.co/DEHypelIM4 #staking15dec

Van tevoren werd veel verkeershinder verwacht, maar veel Belgen hebben vandaag besloten de staking thuis af te wachten. Daardoor was het vanochtend bijzonder rustig op de weg - er waren nauwelijks files.

Twitter avatar hajobeeckman Hajo Beeckman 7u: nauwelijks files op de snelwegen #staking15dec http://t.co/7rZr9YPsk0

Havens

De scheepvaart van en naar Antwerpen is sinds gisteravond al verboden. Tientallen zeeschepen liggen sindsdien voor de kust te wachten totdat ze de Westerschelde op mogen varen. Niet alleen havenmedewerkers staken, ook brug- en sluiswachters, loodsboten en het personeel van radarposten hebben het werk neergelegd.

Twitter avatar hanssteketee Hans Steketee Scheepvaart van en naar #Antwerpen ivm alg staking verboden. Trosjes schepen voor anker voor monding #Schelde http://t.co/m8X4739k9O

Niet alleen Antwerpen - de grootste haven van België - is stilgelegd. Ook de haven van Gent is inmiddels onbereikbaar. De Nederlandse havens van Vlissingen en Terneuzen zijn vandaag wel geopend.

Twitter avatar verkeerscentrum Verkeerscentrum De haven van Gent is vanuit alle richtingen moeilijk bereikbaar. #staking15dec

Luchthavens

De luchthaven van Brussel meldt dat vandaag al het vliegverkeer stilligt. Luchtverkeersleiders op andere, kleinere luchthavens als Antwerpen, Oostende, Luik, Zeventem en Charleroi hebben ook het werk voor 24 uur neergelegd. Op het vliegveld van Deurne lijken alleen privévluchten te landen en op te stijgen.

Twitter avatar BrusselsAirport Brussels Airport All flights for 15 December have been cancelled. Please contact your airline for more information. #strike15dec #staking15dec #greve15dec

Vliegtuigen die op grote hoogte het Belgische luchtruim doorkruisen, worden begeleid door Europese luchtverkeersleiders. Zij hebben dus geen last van de staking. Dat geldt niet voor reizigers op de grond.Zij worden opgevangen op de vliegvelden - als die bereikbaar zijn.

Twitter avatar hans_vh Hans Vanhaelemeesch Warme koffie, thee, tomatensoep en frisdrank voor vertrekkende @Jetairfly reizigers. #staking15dec http://t.co/PkWwSppot2

Verzet

Niet iedereen is even blij met de staking. Veel Belgen zijn moe van het staken, nu alweer de vierde grote staking in korte tijd bezig is. Bovendien kost de staking het land veel geld. Volgens de Belgische krant Gazet van Antwerpen kost deze ene dag staking de Belgische staat 878 miljoen euro. Op Facebook zijn verschillende initiatieven te vinden van Belgen die oproepen juist wel te gaan werken vandaag, zoals de Werkbond waarvan de pagina al meer dan 23.000 keer geliket is.

    • Sam de Voogt