Na zwak begin winnen Duitse hockeyers Champions Trophy

Nederland sluit de Champions Trophy tegenvallend af als vijfde. De titel was voor Duitsland.

De Duitse hockeyers hebben voor het eerst sinds 2007 weer eens de Champions Trophy veroverd. In het Indiase Bhubaneswar won de regerend olympisch kampioen gisteren in de finale met 2-0 van Pakistan. Het was de tiende eindzege van de Duitsers in de Champions Trophy, die de laatste jaren werd gedomineerd door Australië.

Het toernooi aan de Indiase oostkust kende een tumultueus slotweekeinde, vooral door de halve finale tussen India en aartsrivaal Pakistan. De Pakistanen wonnen met 4-3, door een late treffer van Muhammad Qadir, waarna een aantal spelers zich de woede van het Indiase publiek op de hals haalde met provocerende gebaren. Ondanks uitvoerige verontschuldigingen van de Pakistaanse bondscoach Sheikh Shahnaz werd speler Muhammad Tousiq door de FIH geschorst voor de finale. Hij had na de halve finale zijn middelvinger opgestoken naar het Indiase publiek.

Duitsland – massaal gesteund door het Indiase publiek – was in de finale een maatje te groot voor Pakistan. Dankzij doelpunten van Christopher Wesley en Florian Fuchs werd de eindzege veilig gesteld. De Duitsers waren het toernooi zwak begonnen, met afgetekende nederlagen tegen Nederland (4-1) en Argentinië (3-0), maar voor het eindresultaat maakte dat geen enkel verschil. In de huidige opzet van het toernooi gaan alle acht deelnemende landen door naar de knock-outfase. Daarin toonde Duitsland zich plotseling weer onoverwinnelijk.

Voor de nieuwe bondscoach Max Caldas is er een hoop werk aan de winkel. Nederland eindigde als vijfde, na een 4-1 zege op Argentinië, gisteren. De ploeg oogde in India vooral verdedigend erg kwetsbaar en leed nederlagen tegen zowel India als Pakistan. Caldas zag echter ook lichtpuntjes: na een achterstand tegen Argentinië scoorde Nederland gisteren vier keer in het laatste kwart.