Meer dan de helft van alle politiebureaus moet dicht

Van alle politiebureaus gaat de komende jaren meer dan de helft dicht. In totaal blijven 167 volwaardige vestigingen over. Foto ANP / Lex van Lieshout

Doordat steeds meer mensen aangifte doen via internet kan de komende 10 jaar ongeveer de helft van alle volwaardige politiebureaus dicht. In ruil daarvoor komen echter wel zo’n 400 kleinere of grotere steunpunten, veelal gevestigd in gemeentehuizen. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Justitie vandaag aan de Tweede Kamer.

Over tien jaar hebben nog 167 politieteams een eigen bureau nodig, waardoor zo’n 200 volwaardige bureaus dicht kunnen. De minister kan nog niet zeggen om welke vestigingen dat gaat, aangezien het verminderen van het aantal bureaus een “geleidelijk proces” is. Op dit moment heeft de politie nog zo’n 750 locaties, meldt ANP.

Meer tijd op straat

Naast de bureaus die overblijven, krijgt de politie zo’n 100 grote en 300 kleine steunpunten. De operatie hangt nauw samen met de invoering van de Nationale Politie, die een bezuiniging van 230 miljoen euro moet opleveren. Ook moet de hervorming van de politiemacht ertoe leiden dat agenten meer tijd op straat doorbrengen.

    • Joost Pijpker