Loting Europa League: Feyenoord en PSV loten zwaar, Ajax gunstig

Feyenoord heeft in de Europa League de zwaarst mogelijke tegenstander geloot. De geplaatste Rotterdammers moeten tegen AS Roma. Ajax lootte het Poolse Legia Warschau en PSV moet tegen de Russische topclub Zenit St. Petersburg.

Oud-Feyenoorder Jerzy Dudek koppelt de Rotterdamse voetbalclub aan AS Roma tijdens de loting voor de zestiende finales van de Europa League Foto AFP/Fabrice Coffrini

Feyenoord heeft in de Europa League de zwaarst mogelijke tegenstander geloot voor de zestiende finale van de Europa League. De geplaatste Rotterdammers moeten tegen AS Roma, dat pas in de laatste groepswedstrijd werd uitgeschakeld in de Champions League. Ajax lootte het Poolse Legia Warschau en PSV moet tegen de Russische topclub Zenit St. Petersburg.

Feyenoord, dat de eerste wedstrijd thuis speelt, had gehoopt op een gemakkelijkere tegenstander vanwege de status van groepswinnaar. Toch behoorden Liverpool, Tottenham Hotspurs en dus AS Roma tot de mogelijkheden. Oud-Feyenoorder Jerzy Dudek koppelde de Rotterdammers aan de Romeinen. De club uit de Italiaanse hoofdstad draait momenteel uitstekend mee in de Serie A en staat tweede op één punt achter Juventus. Bovendien heeft de ploeg sinds kort weer middenvelder Kevin Strootman in de gelederen. Ook oud-Ajacied Urby Emanuelson staat in Rome onder contract.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam ‘Dat ze tweede staan in de Italiaanse Serie A, zegt eigenlijk alles. Wel prettig dat we eerst uit spelen’, aldus Rutten. #UELdraw

Uitwedstrijd zonder fans

Ajax treft in Legia Warschau één van de minst sterke tegenstanders mogelijk - op papier dan. De finale is dit seizoen in het thuisstadion van de Polen, dus ze zullen zeer gemotiveerd zijn om verder te komen in het toernooi. Bovendien kwamen de Polen onder leiding van coach Henning Berg gemakkelijk hun poule door waarin ook teams als Trabzonspor, Lokeren en Metalist Charkov.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax Frank de Boer over @LegiaWarsawEN. ‘Had zwaarder gekund.’ Uitgebreide reactie: http://t.co/jzmdSKeBpH #UELdraw http://t.co/bBYjbxf7ih

De Amsterdammers beginnen thuis in de Arena, en moeten daarna naar het Oosten. Daar zal het team van coach Frank de Boer in een leeg stadion spelen omdat de Polen zijn gestraft door de UEFA vanwege racistische spreekkoren van de fans. Ajax mag zelf ook geen supporters meenemen. Legia mag op zijn beurt geen supporters meenemen naar de heenwedstrijd in Amsterdam.

Oud-UEFA Cup-winnaar

PSV moet tegen Zenit St. Petersburg, dat in 2008 nog de UEFA Cup won onder leiding van Dick Advocaat. De Russische club, met nog altijd sterspelers Hulk en Alex Witsel die beiden voor 40 miljoen euro in 2012 werden aangekocht, staat momenteel royaal bovenaan in de Russische competitie. In de Champions League werd de ploeg derde, achter AS Monaco en Bayer Leverkusen.

Twitter avatar JeroenKapteijns Jeroen Kapteijns Wijnaldum: ‘Welke ploeg ik liever niet had geloot? Zenit, maar die hebben we toch geloot. Het is een heel zware tegenstander’ #PSV

Andere topwedstrijden

Natuurlijk werden niet alleen de Nederlandse teams aan hun tegenstanders gekoppeld. Uit de loting van alle 32 teams rolden nog een aantal mooie affiches. Zo krijgen we een replay van de Europa Cup 1-finale van 1967 tussen Celtic en Internazionale, en moeten de Engelse en Italiaanse subtuppers Tottenham Hotspurs en Fiorentina tegen elkaar. Liverpool mag aantreden tegen Besiktas, een ploeg die ze met 8-0 versloegen op Anfield in de Champions League van het seizoen 2007/2008.

Viilareal en Red Bull Salzburg gooiden de laatste jaren hoge ogen in Europese competities, maar zullen nu met elkaar moeten gaan uitmaken wie naar de achtste finales gaat. Bekerhouder Sevilla mag tegen Borussia Mönchengladbach, dat momenteel bovenin de Bündesliga meedraait.

Hier de complete loting:
Young Boys Bern - Everton
Torino - Athletic Bilbao
Sevilla - Borussia Mönchengladbach
VfL Wolfsburg - Sporting CP
Ajax - Legia Warschau
Aalborg - Club Brugge
Anderlecht - Dinamo Moskou
Dnipro Dnipropetrovsk - Olympiakos
Trabzonspor - SSC Napoli
VfB Stuttgart - Guingamp
Villareal CF - Red Bull Salzburg
AS Roma - Feyenoord
PSV Eindhoven - Zenit St. Petersburg
Liverpool - Besiktas
Tottenham Hotspurs - Fiorentina
Celtic - Inter Milan

Finale in Warschau

In de loting zaten 32 teams - 24 nummers 1 en 2 uit de groepsfase van de Europa League en de acht nummers 3 uit de Champions League. Alleen de vier beste nummers 3 uit de Champions League waren geplaatst, net als de groepswinnaars uit de Europa League. Zo kon Feyenoord wel geplaatst zijn en Ajax niet.

Op 19 februari zullen de heenwedstrijden in de zestiende finales plaatsvinden. Een week later, op 26 februari, zijn de returns. De finale van de Europa League is op 27 mei in het Nationaal Stadion in de Poolse hoofdstad Warschau.

    • Sam de Voogt