Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kinderbescherming haalt kind uit jihadgezin Zoetermeer

De rechters in de rechtbank tijdens de rechtszaak tegen Maher H.
De rechters in de rechtbank tijdens de rechtszaak tegen Maher H. Foto ANP/Bas Czwewinski

Een meisje van vijf maanden oud uit een jihadgezin uit Zoetermeer is door de Kinderbescherming tijdelijk uit huis geplaatst. RTL Nieuws meldde het nieuws op basis van een tweet van de moeder. De Raad voor de Kinderbescherming heeft het bericht bevestigd.

Twitter avatar BintShaheed Al Farisah Broeders en zusters mijn dochter is meegenomen door de kinder bescherming yaa allaaaah

Het gaat om de dochter van de 20-jarige Shukri F. de uit Syrië teruggekeerde Maher F (20). Volgens het Openbaar Ministerie is Shukri F. een belangrijke schakel bij het ronselen van jihadgangers (€). Daarom eiste het OM vier jaar cel tegen haar, maar ze werd begin deze maand vrijgesproken omdat ze enkel jihadgangers had ondersteund. Dat is volgens de rechtbank niet strafbaar. Het OM is daar nu tegen in hoger beroep gegaan. Maher F. zit wel in de gevangenis. Hij kreeg drie jaar cel voor wat de rechtbank de “voorbereiding van moord en doodslag met terroristisch oogmerk” noemde.

Kind tijdelijk elders ondergebracht

Een woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming zegt dat de rechter dit weekend heeft besloten tot een voorlopige ondertoezichtstelling en een uithuisplaatsing. Daarop is het kind tijdelijk ergens anders ondergebracht.