Kazim

Op het brede voorhoofd van Feyenoordspits Kazim Colin-Richards staat – als je goed kijkt – een waarschuwing voor zijn tegenstanders in en rond het veld: „Zoeken jullie soms moeilijkheden?”

Kazim heeft een boos hoofd.

Nee, ik zoek geen moeilijkheden. Ik wil dat Kazim een fijne tijd heeft bij de club waar hij een jaar op huurbasis mag spelen. Kazim nam de plaats in van de doelpuntenmachine Graziano Pellè.

Een spits doet het snel verkeerd.

Kazim is vaak geïrriteerd tijdens een wedstrijd. Zelfs na het maken van een doelpunt spat hij meestal uit elkaar van woede. Bij Kazim geen hartjes, gemaakt van twee duimen en twee wijsvingers. Het grote lijf rekt zich uit, als één grote middelvinger: „Hebben jullie het gezien? Ik, Kazim, kan wél scoren. Of niet soms?”

Tijdens Feyenoord-AZ gaan zijn armen weer veelvuldig van vertwijfeling uit elkaar. Waarom zien zijn medespelers hem soms niet staan? De grote Kazim. Werkelijk, hij heeft zulke mooie ideeën in zijn hoofd. Had hem nou de bal maar toegespeeld.

Kazim is geen echte spits gebleken. Geen neusje voor de goal, niet watervlug genoeg. Hij is bij Feyenoord inmiddels omgedoopt tot ‘het ideale aanspeelpunt’.

Anderen laten scoren, dat kan hij goed.

Kazim staat met zijn rug naar de tegenstander, de stevige dijen als heipalen in de grond en zijn kont naar achteren. Hij schermt de bal af met dat sterke lijf, zoals een grizzlybeer zijn net geboren jong.

Gisteren maakte Kazim voor het eerst sinds 5 oktober weer een competitiedoelpunt in de Kuip. Na een goede schuiver liep hij zowaar ingetogen terug naar de middenlijn. Had hij zijn lesje geleerd? Nee. Een kwartier later was zijn waakvlammetje al weer in de buurt van een opengedraaide gasfles.

Kazim heeft een neusje voor ruzie in het openbaar. Met grote passen liep hij gisteren de oorlogszone in, met het gezicht tot op een paar centimeter van een stel AZ-spelers: „Zoeken jullie soms moeilijkheden?”

Er bestaan ook andere beelden van Kazim. Voor aanvang van een wedstrijd stond hij in de spelerstunnel met een zenuwachtig jongetje aan zijn hand. Kazim was poeslief tegen het kereltje dat voor het eerst een vol stadion ging binnenlopen. Als een zorgzame vader hielp hij het jongetje over de drempel.

Of wij nog steeds moeilijkheden zoeken?

Nee, Kazim. Wij – de liefhebbers van het voetbalspel – zien alleen graag een spits die veel scoort. Zonder poespas.

Feyenoord kreeg dit seizoen al 96 corners mee. Er kwam maar één keer een doelpunt uit voort. Snap je een beetje wat we bedoelen? Al is het niet allemaal jouw schuld.

Niet boos worden, Kazim. Haat en liefde liggen niet ver uit elkaar. Nee, we zoeken geen moeilijkheden.

Echt niet.