Je helpt kinderen en volwassenen een veilig thuis te geven

2013-12-11 17:48:40 ILLUSTRATIE DEN HAAG - Een jongen in pyjama met knuffelbeer staat in de deuropening. In 2012 zijn 95.000 gevallen van huiselijk geweld bij de politie gemeld. In 44,8 procent van de gevallen is het geweld gericht op de partner en in een kwart van alle incidenten is er alcohol in het spel. ANP XTRA ROOS KOOLE Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Manager
Bedrijf: Veilig Thuis Flevoland
Wat opvalt aan de vacature: je bent betrokken bij het opstarten van een nieuwe organisatie

Wat doe je dan eigenlijk?

Voor een betere samenhang tussen de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling gaan vanaf 1 januari 2015 de Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG) en de Advies en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) op in één centrale organisatie: Veilig Thuis. En daarom zoekt Veilig Thuis Flevoland een manager die ervoor zorgt dat deze overgang soepel verloopt. Je zorgt dat de werkprocessen van de twee verschillende instanties samen één worden zodat, ook tijdens de overgang, iedere melding op de goede plek terecht blijft komen.

Verder moeten de huidige partners van SHG en AMK de nieuwe organisatie weten te vinden. Je zal dus vooral veel praten over wensen en verwachtingen met verschillende instanties, zoals de politie, GGD, Raad voor de Kinderbescherming en de gemeenten.

Waarom zoeken ze iemand?

De functie bestaat nog niet en is speciaal gecreëerd zodat de aangekondigde veranderingen goed verlopen.

Wat voor collega moet je zijn?

Je moet niet iemand zijn die zegt: ‘vroeger was alles beter’. De jeugdzorg valt vanaf 1 januari 2015 onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse gemeenten en aankomend jaar zal dus een overgangsjaar zijn. Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat je erachter komt dat sommige dingen vroeger beter geregeld waren. “Maar je moet juist kijken naar de kansen,” zegt Anne ter Steege van personeelszaken. Verder kom je bij voorkeur uit Flevoland, omdat je dan misschien al een nuttig netwerk hebt.

Wat verdient dat?

Dat blijkt moeilijk te zeggen. Met het samenvoegen van twee organisaties komen ook twee CAO’s samen. En de indeling in een schaal is sterk afhankelijk van je ervaring en achtergrond. Daarom is het salaris bewust niet in de vacature gezet en kan Ter Steege ook geen indicatie geven.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Sommigen voorzien nog wel wat problemen bij de decentralisatie van de jeugdzorg. Ondanks dat moet Veilig Thuis zo snel mogelijk een bekend en bereikbaar aanspreekpunt worden voor bijvoorbeeld de politie, maar ook voor de gewone burgers.

Het belangrijkste doel is kinderen en volwassenen die het nodig hebben een veilig thuis te geven. De vacature is wel parttime (24-32 uur per week) en tijdelijk. Ter Steege:

“Hoe tijdelijk is niet precies duidelijk, omdat we een manager op dit niveau nooit eerder nodig hebben gehad. Maar ik verwacht niet dat de functie maar een jaar nodig zal zijn.”

Het is aan jou om je als manager onmisbaar te maken binnen de organisatie.

    • Marieke ten Katen