#Illridewithyou: Australië steunt bange moslims in (en buiten) de trein

Wees niet bang, zei een Australische vrouw tegen een moslima in de trein, die net haar hoofddoek wilde afdoen uit angst voor reacties na de gijzeling in Sydney. Inmiddels betuigen twitteraars massaal steun aan moslims via #illridewithyou.

Wees niet bang, zei een Australische vrouw tegen een moslima in de trein, die net haar hoofddoek wilde afdoen. “Als je je hoofddoek wilt dragen, moet je dat doen. Ik loop met je mee.” En ze zette de anekdote op Twitter.

Het was een steunbetuiging na de gebeurtenissen van vandaag. Al urenlang houdt een gewapende man een onbekend aantal mensen gegijzeld in een café in een winkelstraat in de Australische stad Sydney. De man liet hen een zwarte vlag voor het raam houden met daarop de sjahada, de islamitische geloofsbelijdenis: “er is geen God naast Allah en Mohammed is zijn boodschapper”.

moslima’s bespuugd

Binnen enkele uren na het begin van de gijzeling meldde een moslimorganisatie dat vrouwen met een hijab waren bespuugd, schrijft persbureau ANP. De nationalistische Defence League riep aanhangers op te gaan demonstreren bij twee grote moskeeën, maar kreeg niemand op de been.

Je moet niet stereotyperen, vond de Australische vrouw, want niet alle moslims zijn hetzelfde. Binnen een mum van tijd werd haar treinverhaal overgenomen via #illridewithyou. En zoals dat op Twitter gaat: inmiddels is #illridewithyou meer dan 90.000 keer gebruikt uit solidariteit voor de Australische moslims die bang zijn voor reacties na de gijzeling.

Enkele voorbeelden (zowel binnen als buiten Australië). Volg meer via #illridewithyou.

Twitter avatar Atozai Arif Today we are One Country, One Nation & One Humanity. This is Australia we dream of, haters & trouble makers have place here.
#illridewithyou
Twitter avatar MifrahMahroof Mifrah Mahroof The #illridewithyou hashtag makes me so proud to be Australian. Thanks for the support everyone. ;)
Twitter avatar anggerwitasari Angger Prawitasari Thanks for protecting my sisters #illridewithyou http://t.co/Qy9l0lN1qB
Twitter avatar vanbadham St Comrade Badhamus #illridewithyou because together the journey is more fun. That, friends, is our victory: one haters will never know. http://t.co/tuIzHWLNZj

Deze graphic toont het gebruik van #illridewithyou op Twitter.

    • Sterre van der Hee