Hij zou homo zijn. Dat is nieuws

Een Frans roddelblad suggereerde met foto’s dat de vicevoorzitter van Front National homo is. Media moeten zich niet met privélevens bemoeien, vinden veel politici. Maar zélfs in Frankrijk is de scheiding tussen publiek en privé al langer vervaagd.

Philippot is de rechterhand van Marine Le Pen en de architect van de ‘normaliseringsstrategie’ van het nationaal-populistische Front National. Foto Reuters
Philippot is de rechterhand van Marine Le Pen en de architect van de ‘normaliseringsstrategie’ van het nationaal-populistische Front National. Foto Reuters

Er was een tijd dat het privéleven van politici de Franse media niet of nauwelijks interesseerde. Maar die tijd is voorbij. Nadat roddelblad Closer in januari foto’s plaatste van president Hollande die zich per scooter naar zijn geheime liefde liet verplaatsen, veroorzaakte het blad de afgelopen dagen brede politieke verontwaardiging door de nummer twee van het Front National (FN) te openbaren als stille homoseksueel.

Closer, dat een betaalde oplage heeft van zo’n 355.000 exemplaren, drukte in zijn editie van vrijdag foto’s af waarop FN-vicevoorzitter Florian Philippot tijdens een weekendje Wenen ontspannen hand in hand loopt met een niet nader geïdentificeerde jongen, die volgens het blad ‘televisiejournalist’ zou zijn, en met wie Philippot een relatie zou hebben. ‘Oui à l’amour pour tous’, kopte het blad, verwijzend naar het homohuwelijk, le mariage pour tous genoemd (het huwelijk voor iedereen).

Philippot is de rechterhand van Marine Le Pen en de architect van de ‘normaliseringsstrategie’ van het nationaal-populistische FN. Hij zou Le Pen vorig jaar hebben ontraden zich aan te sluiten bij de massale demonstraties tegen de openstelling van het huwelijk. Enkele andere partijprominenten, onder wie de parlementsleden Marion Maréchal-Le Pen en Gilbert Collard, liepen wél mee. Dat in combinatie met de geschiedenis van homofobe opmerkingen van FN-oprichterJean-Marie Le Pen, maakt de ‘outing’ van Philippot, zoals men dat in Frankrijk noemt, volgens het blad ‘politiek relevant’.

‘Privéleven is heilig’

Maar Le Pen noemde de foto’s vrijdag „een zeer ernstige inbreuk op de individuele vrijheden” en kondigde aan dat Philippot Closer voor de rechter gaat dagen. „Dit soort gedrag is onverteerbaar. Ik zeg dat niet alleen als het Florian Philippot raakt, maar ook als het om François Hollande gaat. Het privéleven is heilig”, zei ze.

Opvallend veel politici waren dat met haar eens. Terwijl de Parijse politiek een soort cordon sanitaire rondom het FN heeft opgericht, ontving Philippot opeens steun uit alle hoeken. „Ik verafschuw zijn ideeën, maar (ben) voor één avond solidair”, twitterde socialistisch parlementslid Olivier Faure met hashtag ‘#pressepoubelle’ (vuilnisbakkenpers). David-Xavier Weiss, nationaal secretaris van de centrum-rechtse UMP, hoopte „dat journalisten de houding van #Closer zullen veroordelen”.

Dat is volgens hoofdredacteur Laurence Pieau van Closer schijnheilig omdat de grens tussen publiek en privé in de Franse politiek al lang vervaagd is.

In de jaren zeventig kreeg Frankrijk al foto’s te zien van toenmalig president first lady Claude Pompidou in badpak en president Valéry Giscard d’Estaing zette zijn vrouw in bij campagnes. Liefdesaffaires van presidenten, zoals die van Giscard d’Estaing en later van François Mitterrand werden niettemin altijd stil gehouden of met de mantel der liefde bedekt en haalden vooral de buitenlandse pers.

Het was president Nicolas Sarkozy die het persoonlijke politiek maakte door na zijn plotselinge scheiding in het Elysée zijn nieuwe liefde Carla Bruni officieel tegenover de pers te openbaren. Met de onthulling van Closer bijna een jaar geleden over president Hollandes affaire met de actrice Julie Gayet, het vertrek van ‘eerste vriendin’ Valérie Trierweiler en haar boek met onthullingen over Hollande, was het hek definitief van de dam.

„Onze democratie is bezig te veramerikaniseren”, zei mediahistoricus Christian Delporte zaterdag in dagblad Le Parisien. „De Franse samenleving heeft lang een pakt gekend dat het privéleven van het openbare leven scheidde. Nu leven we in de dictatuur van de transparantie.” Volgens hem hebben politici als Sarkozy en Hollande met de nadruk op hun privéleven „de doos van Pandora geopend”.

Stigma van schaamte bestrijden

Maar de reacties op de ‘onthulling’ van Closer tonen volgens de hoofdredactrice in de eerste plaats dat in Frankrijk „homoseksualiteit niet als iets normaals gezien wordt”. Ze publiceerde tenslotte eerder vergelijkbare foto’s uit het privéleven van heteroseksuele politici.

En dat is interessant genoeg ook de strekking van een commentaar van het homoblad Têtu, dat het voor Closer opneemt. „Als er gelijke rechten zijn voor homo’s en hetero’s, waarom zou het ‘privéleven’ van een homo dan meer bescherming verdienen?”, vroeg de hoofdredacteur zich zaterdag af. Het uit de kast trekken van prominente homoseksuelen kan bovendien „het stigma van schaamte” en de „homofobie” bestrijden.

Het is de vraag of de rechter dat onderschrijft. Weinig Europese landen kennen zulke strenge privacywetten als Frankrijk.

    • Peter Vermaas