Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Het geheim van kerstshoppen in Londen

Er gaat niets boven shoppen met Kerst in Londen. Maar misschien laat je je wel afschrikken door de gruwelijke drukte van Oxford Street. Waar moet je dan wél heen? Onze correspondent geeft drie tips.

Het geheim van Londen is dat je voor je kerstinkopen helemaal niet naar Oxford Street hoeft. Want ieder dorp heeft ook zijn eigen winkelstraat; in de leukste zijn ketens zeldzaam.
Het geheim van Londen is dat je voor je kerstinkopen helemaal niet naar Oxford Street hoeft. Want ieder dorp heeft ook zijn eigen winkelstraat; in de leukste zijn ketens zeldzaam.

1. De kerstigste kerstsfeer

Leadenhall Market is een prachtige weelderige Victoriaanse overdekte winkelpassage (misschien herken je Harry Potters Diagon Alley) op de plek waar al sinds 1411 een markt wordt gehouden. Het gaat hier niet zo zeer om de winkels, maar je komt helemaal in de stemming. Een ideale plek om te beginnen met mulled wine (glühwein) en mince pies (taartjes met een vulling van rozijnen, krenten en winterse specerijen) onder een enorme kerstboom.

Steek daarna door naar de St Michael of Cornhill-kerk en luister naar de klokken. Dat zijn dezelfde die Scrooge hoort als de geesten in A Christmas Carol bij hem langskomen. Schrijver Charles Dickens dronk en at regelmatig in George & Vulture-pub naast de kerk. Als je de 21ste eeuwse geluiden wegdenkt, kun je je in deze steegjes in de City nog altijd in Dickensiaanse tijden wanen.

Alternatief: De etalages van Fortnum & Mason, Selfridges, Hamleys (oudste speelgoedwinkel ter wereld) en Liberty. Maar dan alleen na acht uur ’s avonds wanneer het winkelende publiek uit Oxford en Regent Street is verdwenen.

2. Kleine cadeautjes

Londen bestaat uit een aaneenschakeling van dorpen, en ieder heeft wel een eigen markt en kerstmarkt. Zodra je Underground Zone 1 verlaat, wordt het aanbod leuker en orgineler. De overdekte Greenwich Market is bijvoorbeeld ideaal voor het vinden van wat ongewonere cadeautjes, sieraden, handgemaakt speelgoed en klein kunstwerk. Rondom de markt zitten kleine ondernemers, als Mr Humbug voor ouderwetse snoepjes.

Naar Camden Passage in Islington ga je voor klein antiek (glazen, bestek, juwelen) en vintagekleding. En op zoek naar ouderwetse gebreide truien? Probeer de pop-up store Beyond Retro bij Old Street.

Alternatief: Op het prachtige achttiende eeuwse binnenplein van Somerset House is zoals iedere winter een ijsbaan. En in de West Wing heeft zich tijdelijk Fortnum & Mason gevestigd, het meest Engelse van alle warenhuizen.

3. Het echte winkelen

Het geheim van Londen is dat je helemaal niet naar Oxford Street hoeft. Want ieder dorp heeft ook zijn eigen winkelstraat; in de leukste zijn ketens zeldzaam. Marylebone High Street bijvoorbeeld, waar niet alleen tientallen kledingboetiekjes zitten, maar ook Daunt, de mooiste boekwinkel van Londen. Voorin literatuur, achterin een enorme collectie reisboeken. Verder in de straat: Skandium, voor Scandinavisch ontwerp, de Conran Shop van meubelontwerper Sir Terence Conran (ideaal voor leuk keukengerei), een winkel van Emma Bridgewater (vrolijk servies), van Cath Kidson (vrolijke tassen).

Om de hoek in Marylebone Lane zitten de winkels voor de specifieke ontvanger (of gever): Howarth of London verkoopt blaasinstrumenten, O’Reily’s alles voor de visser, V V Rouleaux en de Button Queen voor de naaister. En foodies kunnen hun hart ophalen bij La Fromagerie of Paul Roth & Son voor jams en marmelade. Uitblazen doe je voor de prachtige Hollandse meesters in de Wallace Collection, waar ze ook een heerlijke afternoon tea serveren.

Alternatief: Op zaterdag zie je door de toeristische drukte niet dat Portobello Road ook leuke winkels heeft. Zoals Honest John voor goede muziek, The Merchant voor exclusieve merken tegen iets minder exclusieve prijzen, en Books for Cooks. Hetzelfde geldt voor Brick Lane: zaterdag en zondag is het té druk om goed rond te snuffelen tussen de vintage kleding, of de platen bij Rough Trade East.