Allerlaatste protestkamp Hongkong nu ook ontruimd - ‘protest voorbij’

Politieagenten breken het protestkamp in Causeway Bay in Hongkong op.
Politieagenten breken het protestkamp in Causeway Bay in Hongkong op. Foto Reuters/ Tyrone Siu

De autoriteiten in Hongkong hebben vanochtend ook het allerlaatste van de drie protestkampen in de stad ontruimd. Zo wordt er na ruim twee maanden geen plek in de stad meer bezet door demonstranten die meer democratie eisen. De leider van Hongkong, C.Y. Leung, spreekt van het einde van het protest.

Vanochtend haalden zo’n honderd agenten in het winkeldistrict Causeway Bay de barricades neer, terwijl demonstranten in allerijl hun spullen pakten, schrijft persbureau Reuters. Het kamp in Causeway Bay was het kleinste van de drie.

Andere twee eerder ontruimd

Donderdag werd het grootste van de kampen, dat in Admiralty, al ontruimd. Dat kamp lag vlak bij de plek waar het stadsbestuur zetelt. Eind november werd het kamp in Mong Kok ontruimd, wat leidde tot gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie.

In tegenstelling tot het vasteland van China is er in de regio Hongkong sprake van gedeeltelijke democratie. Maar demonstranten strijden al sinds september voor volledige democratie. Bij de volgende verkiezingen voor het stadsbestuur, in 2017, mogen voor het eerst alle inwoners stemmen. De Chinese regering maakt echter eerst een voorselectie van kandidaten; die beslissing heeft het massale protest aangewakkerd.

    • Frank Huiskamp