Hemelse Modder

Jubileumboeken willen nog weleens lijden onder te veel goede bedoelingen van te veel mensen tegelijk. Maar zo niet Hemelse Modder. Hemelse Modder is een kookboek dat werd uitgegeven ter viering van het 30-jarige bestaan van het gelijknamige Amsterdamse restaurant. Een boek met bestaansrecht, helemaal los van dat jubileum. Laat ik eens wat complimenten uitdelen.

De eerste compliment moet naar de vormgever, die er een bovengemiddeld oogstrelende uitgave van maakte. Pakkende cover, prettig papier, rustige bladspiegel. Het enige minpunt is dat het boek niet uit zichzelf open blijft liggen op je aanrecht. Niet zo handig bij het koken. Maar verder dus echt een fraai boek, met sfeervolle foto’s (compliment voor de fotograaf) en fijne tekeningen (compliment voor de illustrator).

Het grootste compliment moet naar de (huidige en voormalige) koks van Hemelse Modder, die ruim honderd recepten leverden waarvan je bijna allemaal het water in de mond gaat lopen. Het restaurant werkt met seizoensgebonden producten en dat is terug te zien op de pagina’s. Het boek is ingedeeld in vier jaargetijden, met aan het einde van elk hoofdstuk een seizoensmenu, compleet met wijnadvies. Dat laatste zie je te weinig in kookboeken, en verdient – een laatste, nu houd ik ermee op – compliment.

Het is overigens wel een boek waarvoor je al een beetje ervaring en zelfvertrouwen in de keuken moet hebben, want de recepten zijn tamelijk summier beschreven. Dat heb je met koks, die hebben zelf aan een half woord genoeg als het over hun vak gaat. En toch, ik kan er niks anders van maken: ik ben echt enthousiast over dit boek. Terwijl ik toch nog nooit bij het restaurant in kwestie gegeten heb.

We gaan komende week een menu koken uit het boek, vier gangen die ik persoonlijk heb uitgekozen en gecombineerd. Wegens beperkte ruimte hier in deze kolom is het dus niet het complete wintermenu uit Hemelse modder. Dat menu, bestaande uit geroosterde groenten met hangop van geitenyoghurt en kriekenvinaigrette, soep van pastinaak en gember, kabeljauw met amandelkorst en koffie-beurre en tompouce van gekarameliseerde peer met jeneverbes-tijm-crème, zou overigens op geen enkele kersttafel misstaan.

    • Janneke Vreugdenhil