Heemskerk weer sneller dan Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo maakt zich geen zorgen. Heemskerk is bezig aan „beste seizoen van haar leven, ik aan het minste”.

Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo Foto ANP

Femke Heemskerk heeft gisteren in het Amsterdamse Sloterparkbad opnieuw een tik uitgedeeld aan haar ploeggenoot Ranomi Kromowidjojo. In de finale van de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van de Swim Cup, was Heemskerks persoonlijke record (53,19 seconden) ruim een seconde sneller dan de eindtijd van Kromowidjojo (54,20).

Daarmee miste de regerend olympisch kampioene op de 100 vrij de limiet voor de WK langebaan, komende zomer in het Russische Kazan. In het voorjaar krijgt Kromowidjojo nog een kans om de limiet te zwemmen.

Overigens haalde Kromowidjojo de WK-limiet wel op de 50 meter vrije slag. Zaterdag zwom ze dat nummer – waarop ze ook regerend olympisch kampioen is – in een tijd van 24,33 seconden, een fractie sneller dan Heemskerk (24,62). Vorige week werd ze in Qatar nog wereldkampioen op de 50 vrij op de kortebaan (25 meter).

Het geeft haar dan ook de bevestiging dat ze de snelheid niet kwijt is geraakt. De 24-jarige Groningse, die een zeer turbulent jaar achter de rug heeft met onder meer twee coachwisselingen, toonde zich gisteren niet bezorgd over haar nieuwe nederlaag tegen Heemskerk. In Qatar verloor ze ook in de finale van de 100 vrij van Heemskerk. „Er is nog hoop, hoor. Femke is op dit moment in topvorm, dat hebben we vorige week in Doha ook kunnen zien”, zei Kromowidjojo tegenover het ANP. „Het is misschien een gat, maar ik denk dat het nog wel goed komt. Zij is bezig aan het beste seizoen van haar hele leven en ik aan het minste. Ik weet zeker dat ik nog verder ga opkrabbelen.”

Ondertussen verkeert Heemskerk (27) dit seizoen inderdaad in de vorm van haar leven. Na haar vier wereldtitels in Qatar blijft de pupil van coach Marcel Wouda zich ook op de langebaan verbeteren. Haar tijd op de 100 vrij was de vierde snelste van het jaar, na de Australische Cate Campbell (52,62), de Zweedse Sarah Sjöström (52,67) en de Australische Bronte Campbell (52,86).

In een week tijd maakte Heemskerk de omschakeling van de kortebaan naar de langebaan (50 meter). Vrijdag had ze ook al haar oude nationaal record op de 200 meter (uit 2011) verbeterd. Daarmee lijkt ze nu al klaar voor de WK in Kazan. Maar zover wil ze nog niet vooruit kijken. „Ik ben vooral blij dat ik hier weer een persoonlijk record zwem”, zei ze na afloop tegenover het ANP. „Ik mis nog wel een klein beetje power. Ik weet dat er nog wel wat rek in zit en dat het nog harder kan. Ik moet ook richting de 52 als ik bij de WK en de Spelen om de medailles wil meedoen.”

Bij de mannen blijft er veel werk te doen voor Sebastiaan Verschuren. Hij won de 200 meter vrije slag in zijn thuisbad, maar haalde niet de WK-limiet (1.46,98). Ook op de 100 vrij, waarop hij in 2012 vijfde werd in de olympische finale van Londen, bleef hij boven de geëiste tijd voor WK-deelname. „Ik had hier graag een paar limieten gehaald, maar gelukkig komen er nog meer kansen”, zei Verschuren.