Glooiende melodieën

TV on the Radio, de band rond zanger Tunde Adebimpe en producer David Sitek, was ooit pionier in een volgestopt, strakke stijl. Dat begon op de cd Desperate Youth, Blood thirsty Babes (2004), toen ‘simpele’ muziek in het algemeen de boventoon voerde, en is nu opnieuw te horen op de vijfde cd Seeds.

In de ambitieuze aanpak van TV on the Radio worden krullerige baslijnen omlijst door zacht galmende elektronica, botsen stemmen van verschillende kanten tegen elkaar aan en speelt de gitaar een repeterend motief. De melodieën nemen onverwachte wendingen, maar het resultaat klinkt glooiend en zonder scherpe hoeken, mede door de zalvende stem van Adebimpe. De muziek is topzwaar en daardoor soms benauwd, in Ride bijvoorbeeld. Maar nummers als Test Pilot en Happy Idiot blijven prikkelen door ingenieus verspringende accenten.

    • Hester Carvalho