In beeld

Gewapende man gijzelt mensen in café Sydney

In de Australische stad Sydney wordt een aantal mensen al urenlang door een gewapende man gegijzeld in een café. Inmiddels hebben vijf mensen weten te ontsnappen. De politie zegt nog geen informatie te hebben dat er gewonden zijn gevallen in het Lindt Chocolat Cafe in Martin Place - volgens de directeur naar schatting tien werknemers en zo’n dertig klanten. Het motief achter de gijzeling is nog onbekend. Eerder op tv-beelden was al te zien dat twee gijzelaars een vlag omhooghielden met daarop de sjahada, de islamitische geloofsgetuigenis. Volgens de politie kan nog niet met zekerheid gezegd worden of de gijzeling een terreurdaad is. De gijzelnemer zou volgens het lokale Channel 10, dat zegt te hebben gesproken met twee gijzelaars, een gesprek met premier Tony Abbott geëist hebben. Daarnaast wil hij dat een vlag van Islamitische Staat (IS) naar het café gebracht wordt. De gijzelnemer zou de politie bovendien hebben verteld dat er zich twee explosieven in het café bevinden en twee op andere plekken in de omgeving van het café. Onder andere het beroemde Sydney Opera House is vanochtend tijdelijk geëvacueerd na de vondst van een verdacht pakketje.
Een gijzelaar is weggekomen. EPA / Joel Carrett
REUTERS / Jason Reed
Nog twee gijzelaars hebben weten te ontsnappen. AFP / William West
Werknemers van het café houden een vlag omhoog met daarop de sjahada, de islamitische geloofsbelijdenis. AFP / Channel Seven
REUTERS / David Gray
Screenshot van de Australische tv-zender Channel Seven, die live verslag doet. AFP / Channel Seven
EPA / Joel Carrett
Een nabijgelegen kantoor wordt ontruimd. AP / Rob Griffith
Een toeschouwer. REUTERS / Jason Reed
Aanwezige pers. AFP / Saeed Khan