Gijzeling Sydney: vijf mensen ontsnapt, ‘politie weet wie gijzelnemer is’

Een vrouw is net uit het café in Sydney gevlucht waar nog steeds een onbekend aantal mensen gegijzeld wordt door een gewapende man.
Een vrouw is net uit het café in Sydney gevlucht waar nog steeds een onbekend aantal mensen gegijzeld wordt door een gewapende man. Foto AP/ Rob Griffith

Een nog onbekend aantal mensen wordt al urenlang door een gewapende man gegijzeld in een café in de Australische stad Sydney. Inmiddels hebben vijf mensen weten te ontsnappen.

De politie zegt nog geen informatie te hebben dat iemand van de mensen in het Lindt Chocolat Cafe in Martin Place - volgens de directeur naar schatting tien werknemers en zo’n dertig klanten, gewond is geraakt - schrijft persbureau AP.

De politie heeft aan het lokale ABC laten weten dat ze weten wie de gijzelnemer is.

Twitter avatar JulesHolman Julia Holman Police have identified who the gunman is. He is known to police. NSW Police have asked the ABC not to identify him #sydneysiege #abc730

Het motief achter de gijzeling is nog onbekend. Eerder op tv-beelden was al te zien dat twee gijzelaars een vlag omhooghielden met daarop de sjahada, de islamitische geloofsgetuigenis. Volgens de politie kan nog niet met zekerheid gezegd worden of de gijzeling een terreurdaad is.

Mark di Stefano is verslaggever voor Buzzfeed in Australië, hij is ter plaatse:

Twitter avatar MarkDiStef Let it Di Stefasnow This is the moment the last woman escaped https://t.co/QyaNJ4cRbf

Lokaal medium zegt eisen te weten

De gijzelnemer zou volgens het lokale Channel 10, dat zegt te hebben gesproken met twee gijzelaars, een gesprek met premier Tony Abbott geëist hebben. Daarnaast wil hij dat een vlag van Islamitische Staat (IS) naar het café gebracht wordt. De gijzelnemer zou de politie bovendien hebben verteld dat er zich twee explosieven in het café bevinden en twee op andere plekken in de omgeving van het café.

Twitter avatar mattdoran22 Matt Doran We have just spoken with 2 hostages inside the cafe. Gunman has 2 demands: wants ISIL flag in exchange for 1 hostage, and a call to our PM
Twitter avatar mattdoran22 Matt Doran Gunman has also told police there are 4 bombs - 2 inside the cafe and 2 in Syd CBD. This direct from 2 female hostages inside #tennews

De politie heeft gezegd deze beweringen te onderzoeken, schrijft persbureau Reuters.

Gebied afgezet, gebouwen ontruimd

Vanochtend plaatselijke tijd ging een bewapende man het café in het winkel- en financiële district van Sydney binnen. Sindsdien is de hele omgeving afgezet en zijn er honderden politieagenten aanwezig.

Meerdere gebouwen in de omgeving, zoals de Reserve Bank of Australia en het Amerikaanse consulaat, zijn geëvacueerd. Ook het beroemde Sydney Opera House is vanochtend geëvacueerd na de vondst van een verdacht pakketje. Tegen de middag mochten toeristen weer naar binnen. Inmiddels heeft het Sydney Opera House gezegd dat alle geplande optredens voor vandaag zijn afgelast.

Twitter avatar BBCWorld BBC News (World) Deserted grounds of the evacuated #Sydney Opera House - More on our LIVE page: http://t.co/VaKt3ZpRZR #sydneysiege http://t.co/pKWvDgpOle

Abbott: zeer verontrustend

De Australische premier Tony Abbott zei tegenover journalisten niet te weten of de gijzeling politiek gemotiveerd is, maar dat er “overduidelijk aanwijzingen zijn dat dat zo kan zijn”, schrijft AP:

“We moeten begrijpen dat zelfs in een maatschappij als de onze er mensen zijn die ons pijn willen doen.”

In een officiële verklaring eerder op de dag noemde Abbott de gijzeling “zeer verontrustend” en verzekerde hij de Australische inwoners dat de veiligheidsdiensten in het land “goed getraind en goed uitgerust” zijn en op een “grondige en professionele” manier reageren.

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News Australia’s PM Tony Abbott says #sydneyseige “deeply concerning” - Statement here: http://t.co/6Fv8FTTHbn

Imamraad: Islam keurt dit af

De National Imams Council (Nationale Imamraad) in Australië en de grootmoefti van Australië, een hoge wetsgeleerde binnen de islam, hebben in een gezamenlijke verklaring de “misdaad” afgekeurd. Zulke acties worden afgekeurd door de Islam, zo schrijven ze. Ze bieden hun “volledige steun en solidariteit met de slachtoffers en hun families en hopen op een vreedzame oplossing van dit incident”.

Twitter avatar DefendWallSt Bill Statement from the Grand Mufti of Australia condemns attacks, avoids mentioning extremism. http://t.co/SjfXGqLiyB

Steun in strijd tegen IS

Australië is een van de landen die Verenigde Staten steunt in de toenemende strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Het land werd al eerder in de hoogste staat van paraatheid gebracht vanwege angst voor een aanval van geradicaliseerde moslims of terugkerende Syrië-strijders.

De aankondiging van het verhogen van het terreuralarm: