Gentse ‘gijzeling’ blijkt verzinsel - aanklacht wegens valse melding

In Gent werd eerder vandaag de omgeving van een appartementencomplex afgezet vanwege een gijzeling. Dat blijkt nu een verzinsel te zijn.
In Gent werd eerder vandaag de omgeving van een appartementencomplex afgezet vanwege een gijzeling. Dat blijkt nu een verzinsel te zijn. Foto AFP / Nicolas Maeterlinck

De gijzeling vanochtend in Gent blijkt helemaal geen gijzeling te zijn geweest. De 18-jarige man die de politie had verteld dat hij met kalasjnikovs werd bedreigd door vier mannen, wordt aangeklaagd voor het doen van een valse melding. Dat melden Belgische media.

Twitter avatar demorgen De Morgen Gijzeling in Gent was nep: 18-jarige voorgeleid wegens valse melding http://t.co/xxy9YR5AXI http://t.co/uWsE4lxQKo

Naar aanleiding van de gijzeling werd de hele omgeving van het appartementencomplex afgezet. Omwonenden mochten hun woningen niet verlaten en de politie rukte massaal uit. Rond het middaguur liepen twee mannen met hun handen in de lucht het gebouw uit. Zij werden op de grond gezet, gefouilleerd en afgevoerd. Korte tijd daarna vielen speciale politie-eenheden het gebouw binnen. Die vonden echter geen wapens in het appartement.

Het slachtoffer verklaarde na zijn ‘bevrijding’ dan ook dat er helemaal geen sprake was van een gijzeling. Mogelijk dat de 18-jarige man, een voor drugsdelicten veroordeelde illegaal, onder invloed was toen hij de politie op de mouw spelde dat er een gijzeling gaande was. Hij wordt nu voorgeleid omdat zijn arrestatie “een hele hetze” veroorzaakte, aldus een politiewoordvoerder tegen Knack.be.

“We konden niet anders dan het verhaal zeer ernstig nemen. De man kwam zeer overtuigend over, en er werden heel veel mensen en middelen ingezet. We onderzoeken of de man onder invloed verkeerde toen hij de aangifte deed.”

De man riskeert een celstraf tot twee jaar en een geldboete voor het doen van een valse aangifte. Bovendien kan het zijn dat hij moet opdraaien voor de kosten van de operatie.

    • Eva Smal