Geen asielzoekerscentrum in Rijs - ‘geen draagvlak’, aldus COA

Er komt geen asielzoekerscentrum in Rijs.
Er komt geen asielzoekerscentrum in Rijs. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het aantal inwoners van Rijs gaat niet tijdelijk van 160 naar 660. De gemeente Friese Meren heeft met het Centrale Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgesproken dat er een andere locatie komt voor vijfhonderd asielzoekers.

Het COA “heeft geconstateerd dat er geen voldoende draagvlak is voor het inrichten van een opvanglocatie aldaar”, schrijft de gemeente. Het asielzoekerscentrum moet nu in Lemmer (10.000 inwoners), Joure (13.000 inwoners) of Balk (3800 inwoners) komen. Het COA en de gemeente gaan nu samen op zoek naar een geschikte accommodatie.

Onrust

In Rijs was veel onrust ontstaan door het plan om een voormalige instelling voor jongeren met gedragsproblemen om te bouwen tot een AZC. Volgens inwoners zou de komst van een groep asielzoekers van een dergelijke omvang niet goed zijn voor de rust in het dorp. Vrijdagavond sprak het college van burgemeester en wethouders zich ook uit tegen de komst van het asielzoekerscentrum, na een 6,5 uur durende zitting van de gemeenteraad.

Toestroom

Het COA is naarstig op zoek naar nieuwe locaties om asielzoekers op te vangen, vanwege de grote toestroom van asielzoekers uit met name Syrië en Eritrea. Dit jaar waren er vijftienduizend asielzoekers verwacht, maar er waren tot 10 december al 24.622 aanvragen gedaan. Omdat het gemeenten bovendien niet lukt om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen een huis te geven, zijn er ook extra bedden nodig in de opvangcentra.

Lees ook in NRC Handelsblad: Rijs is lakmoesproef voor asielopvang in Nederland en ‘Overvaltactiek’ COA bij opvang asielzoekers (beide €).

    • Eva Smal