Franse politicus blijkt homo: relevant of riooljournalistiek?

De Franse politieke klasse reageert verontwaardigd op de ‘outing’ in een roddelblad van de rechterhand van Marine Le Pen.

None

Er was een tijd dat het privéleven van politici de Franse media niet of nauwelijks interesseerde. Maar die tijd is voorbij. Nadat roddelblad Closer in januari foto’s plaatste van president Hollande die zich per scooter naar zijn geheime liefde liet verplaatsen, veroorzaakte het blad de afgelopen dagen brede politieke verontwaardiging door de nummer twee van het Front National (FN) te openbaren als stille homoseksueel.

Closer, dat een betaalde oplage heeft van zo’n 355.000 exemplaren, drukte in zijn editie van vrijdag foto’s af waarop FN-vicevoorzitter Florian Philippot tijdens een weekendje Wenen ontspannen hand in hand loopt met een niet nader geïdentificeerde jongen, die volgens het blad ‘televisiejournalist’ zou zijn. ‘Oui à l’amour pour tous’, kopte het blad, verwijzend naar het homohuwelijk, le mariage pour tous (huwelijk voor iedereen).

Het privéleven is heilig

Philippot is de rechterhand van Marine Le Pen en de architect van de ‘normaliseringsstrategie’ van het nationaal-populistische Front National. Hij zou Le Pen vorig jaar hebben ontraden zich aan te sluiten bij de demonstraties tegen de openstelling van het huwelijk. Enkele andere partijprominenten liepen wél mee. Dat in combinatie met de geschiedenis van homofobe opmerkingen van FN-oprichter Jean-Marie Le Pen, maakt de outing van Philippot, zoals men in Frankrijk zegt, volgens het blad „politiek relevant”.

Maar Le Pen noemde de foto’s vrijdag „een zeer ernstige inbreuk op de individuele vrijheden” en kondigde aan dat Philippot Closer voor de rechter daagt. „Ik zeg dat niet alleen als het Florian Philippot raakt, maar ook als het om François Hollande gaat. Het privéleven is heilig”, zei ze.

Opvallend veel politici waren dat met haar eens. Terwijl de Parijse politiek een soort cordon sanitaire rondom het FN heeft opgericht, ontving Philippot opeens steun uit alle hoeken. „Ik verafschuw zijn ideeën, maar (ben) voor één avond solidair”, twitterde socialistisch parlementslid Olivier Faure met hashtag ‘#pressepoubelle’ (vuilnisbakkenpers).

Closer: dit is schijnheilig

Dat is volgens Closer-hoofdredacteur Laurence Pieau Closer schijnheilig omdat de grens tussen publiek en privé in Frankrijk al lang vervaagd is. De reacties op de ‘onthulling’ tonen vooral dat „homoseksualiteit niet als iets normaals gezien wordt”.

Dat is ook de strekking van een commentaar van het homoblad Têtu, dat het voor Closer opneemt. „Als er gelijke rechten zijn voor homo’s en hetero’s, waarom zou het ‘privéleven’ van een homo dan meer bescherming verdienen?” Het uit de kast trekken van prominente homoseksuelen kan bovendien „het stigma van schaamte” en de „homofobie” bestrijden. Het is de vraag of de rechter dat onderschrijft. De Franse privacywetten zijn streng.

    • Peter Vermaas