Eenzaam en altijd de klos, dat is het lot van een keeper

Het leven van een doelman valt niet mee, zeker als je op de bank belandt door fouten. Daar weet Nick Marsman, nu tweede keus bij Twente, alles van.

None

Voor de ene doelman was het een pijnlijke boodschap, voor de ander een verlossende. Zo gaat dat in een wereld waarin een trainer soms zijn emotie moet uitschakelen. Dus Alfred Schreuder viel niet tobbend in slaap? De trainer van FC Twente schudt zijn hoofd na de verloren uitwedstrijd tegen PSV (2-0). Puur op ratio heeft hij ervoor gekozen om Sonny Stevens te benoemen tot eerste doelman, ten koste van Nick Marsman. „Menselijk is dat lastig, maar als trainer niet”, zegt Schreuder. „Dit is voor de club het beste.”

De maat was vol: hij kon het zich niet permitteren dat Marsman wederom een kapitale fout zou begaan, zoals in de voorgaande wedstrijden tegen FC Groningen en Vitesse, en eerder tegen Excelsior. Twee van die duels werden verloren. Te veel puntenverlies en daarom genoeg reden om Marsman hetzelfde lot te laten ondergaan als Erwin Mulder dit seizoen bij Feyenoord, Stanley Menzo ooit bij Ajax en Eddy Pieters Graafland in het zwart/wit-tijdperk bij Feyenoord. Allemaal slachtoffer van eigen gegrabbel.

„Ik vergelijk een keeper met een koorddanser. Je kan op de draad de mooiste capriolen uithalen, dat vindt het publiek normaal. Maar op het moment dat je eraf sodemietert, wordt er over je gepraat.”

Aldus Hans van Breukelen, voormalig doelman van PSV en het Nederlands elftal. De woorden dateren van de jaren negentig, maar lijken aan waarheid weinig te hebben ingeboet. Want ook Nick Marsman is het overkomen. Zelden verscheen hij voor de camera, totdat in het thuisduel met Groningen een bal door zijn benen glipte en hij zich publiekelijk moest verontschuldigen na de pijnlijke nederlaag (2-1). „De druk op hem werd groter”, merkte trainer Schreuder die dagen.

De wedstrijd erop tegen Vitesse stond Marsman er weer. Waarschijnlijk in de hoop dat de kritiek zou overwaaien als hij sterk zou keepen. Maar wat gebeurde er na amper twintig minuten spelen? Marsman greep hopeloos mis bij een voorzet en tuimelde achterover: 1-0. Gegrinnik op de tribune, ergernis op de bank bij FC Twente. Schreuder bleef na afloop mild: „Het zag er niet goed uit.”

Op die milde reactie volgde de veel hardere boodschap die Marsman vrijdag kreeg. Plek kwijt, aan een jonge doelman die dezelfde dag zegt dat hij onbevreesd onder de lat zal staan in Eindhoven. Als een volleerd prof zegt Sonny Stevens dan ook dat PSV veel kwaliteit heeft. „We zullen honderd procent moeten geven om een goed resultaat te behalen”, meldt hij aan De Telegraaf. Het wordt zijn eredivisiedebuut, nadat hij eerder heeft mogen keepen in het bekerduel met Achilles ’29.

„Een keeper is per definitie eenzaam.”

Is getekend: Stanley Menzo, voormalig doelman bij Ajax die in de jaren negentig werd vervangen door groeibriljant Edwin van der Sar. Een citaat vol pessimisme, want, zo voegde Menzo eraan toe: medespelers vierden doelpunten nooit met hem. „En als we door een misgreep van mij een goal tegen krijgen, ben ik aan mezelf overgeleverd. Dan schudden ze met hun hoofd en maken ze wegwerpgebaren.”

De kans is groot dat Nick Marsman zich ook alleen voelt de komende periode. En dat terwijl hij elke wedstrijd wel fouten heeft hersteld die medespelers maakten uit gemakzucht of slordigheid. Zij komen ermee weg, hij niet. Pijnlijk, maar waar.

Zelf wil Marsman na het duel met PSV niet praten. „Ik heb toch niet gespeeld.” In de voetballerij betekent dit dat hij journalisten geen tekst en uitleg hoeft te geven. Trainer Schreuder kon in elk geval melden dat Marsman begrip heeft voor zijn keuze.

Wanneer Stevens sterk blijft keepen – gisteren kon hij niks doen aan beide doelpunten van PSV – is de kans groot dat Marsman lotgenoot wordt van Erwin Mulder, momenteel tweede doelman van Feyenoord. Mulder was sinds 2011 eerste keus, maar belandde op de bank toen Kenneth Vermeer overkwam van nota bene Ajax. Krediet? Nog geen stuiver.

Zo werkt dat. Vermeers voormalige concurrent Jasper Cillessen zei dat al eens. Nu is Cillessen de trotse nummer één bij Ajax, maar wie dacht er aan hem toen Vermeer keepte en hij verpieterde als reserve? „Niemand had medelijden.” Inderdaad lijkt een doelman per definitie eenzaam, zoals Menzo stelde. Maar een reservesluitpost is mogelijk nog eenzamer.

„Stuivertje wisselen werkt averechts.”

Dat zei Hans van Breukelen tegen het AD. Nu Schreuder heeft gekozen voor Stevens, die vorig jaar in de zomer overkwam van FC Volendam, raadt de oudgediende de trainer aan om de pikorde zo te houden. „Als coach moet je wel zoveel vertrouwen hebben dat de tweede keus het op lange termijn beter doet, want je moet hem minimaal tien wedstrijden de kans geven. Anders krijg je twee onzekere keepers.”

Schreuder deelt die gedachte. Hij heeft al benadrukt dat Marsman voorlopig de nummer twee is. Extra zuur voor Marsman: hij mag niet meer met Jong Twente meedoen omdat hij al vijftien duels in de hoofdmacht heeft gespeeld. Ook dat nog.

    • Fabian van der Poll