Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Een kerstkaart naar je netwerk sturen, oubollig of slim?

Foto ANP

Zeker drie middagen knutselen, organiseren en plannen. Zoveel tijd is tekstschrijver Nicol Tadema-de Voor (38) uit Lelystad kwijt aan haar kerstkaarten voor zakelijke relaties. Twee jaar geleden verstuurde ze wensballonnen, het jaar erna een ‘Wishing Bell’, een belletje dat je moest rinkelen voor geluk. Dit jaar: geluksmuntjes.

“Ik heb een kaart laten ontwerpen die bestaat uit een boom van klavertjes vier. Het muntje plak ik dan in de boom.”

Als in: pluk het geluk.

130 Miljoen kerstkaarten

Elk jaar wordt er minder post verstuurd en de populariteit van de kerstkaart slinkt mee.


Een deel daarvan is de zakelijke kerstkaart, al weet niemand hoeveel. De zender hoopt dat ontvanger wat vaker aan hem of haar denkt, of zelfs blij verrast de telefoon pakt en een opdracht uitzet.

Maar werkt het ook zo? Wat moet je met een kaart van een vage werkrelatie die je eigenlijk maar een paar keer hebt gesproken, maar die je ‘van harte bedankt voor de goede samenwerking’. Toch is het volgens Nienke Verhoeven, netwerktrainer bij Schouten & Nelissen, al knap dat mensen de kaart dúrven sturen.

“Ik ben allang blij als mensen initiatief nemen door iets te laten horen. Mensen vinden het vaak heel lastig om contact te onderhouden, een kerstkaart sturen is een makkelijk instapmoment.”

Want in netwerken zijn Nederlanders niet zo goed. “We denken dat we opdringerig zijn, dat mensen niet op ons zitten te wachten, of denken dat we werkloos zijn als we ze zomaar opbellen”, zegt Verhoeven.

Ook organisatieadviseur Tom Scholte, trainer op het gebied van personal branding, snapt de charme van de kerstkaart:

“Het is raar dat we in een cultuur leven waarbij de regel geldt: ‘geen bericht is goed bericht’. Mensen vinden het moeilijk om elkaar complimenten en aandacht te geven, terwijl iedereen het leuk vindt om dat te ontvangen.”

Dus ja, een kerstkaart naar je netwerk is een goed idee. Mits het bij je persoonlijkheid en imago past. Scholte: “Als mensen die jaren niks van je gehoord hebben opeens een kerstkaart krijgen, is dat wat vreemd.”

Kaart moet per post

Daniel Janssen van de Universiteit Utrecht, heeft onderzoek gedaan naar welk medium in welke situatie geschikt is. Je er makkelijk vanaf maken – met een e-card of Facebook-berichtje – heeft geen zin. Een kerstkaart willen we per post.

“Mensen hangen kerstkaarten ook op of stallen ze uit. Dat drukt uit waar de kaart voor staat: een samenzijn, een relatie vieren.”

3 tips voor persoonlijke teksten:

1. Begin origineel
Met de eerste zin kun je indruk maken. Begin dus niet met de gebruikelijke kerstwens. Schrijf op wáárom de ontvanger de kerstkaart krijgt, of benoem een opvallend feitje wat je snel even opzoekt via internet ‘Góh, een nieuwe baan/kind/huis!’ Plaats de kerstwens zelf ergens onderaan.

2. Zoveel mogelijk anekdotes
Probeer voor de glimlach te gaan. Dus bedenk een warme of hilarische anekdote die jullie afgelopen jaar samen meemaakten en beschrijf die in een paar zinnen. Benoem het gevoel dat je erbij hebt, en welke rol de ontvanger er in speelde.

3. Complimenteer, prijs en flirt
Benoem drie dingen die je bijzonder vindt aan de ander. Iedereen vindt dat leuk om te horen. Blijf niet bij steekwoorden (fijne vent), maar benoem waaróm het een fijne vent is. Gebruik zinnen als: ‘Ik vind het mooi om te zien hoe je ..’.