Een dure kerst en een karig nieuwjaar voor Singapore?

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon.
HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon. Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De monetaire autoriteit van Singapore (MAS) voorspelt een fijne kerstmis, maar een mager 2015. Volgens berekeningen van de instelling zullen consumenten op Eerste Kerstdag gezamenlijk een creditcardschuld van bijna 7 miljard euro bij elkaar hebben gewinkeld, schrijft de Straits Times.

Dat de verkoopgekte in de laatste jaren van het jaar in Singapore alleen maar is toegenomen blijkt uit het feit dat in 2009 dit nog de helft van bovengenoemd bedrag was. Ook het aantal schulden dat dit jaar niet terugbetaald wordt steeg overigens: in oktober was dit al 150 miljoen euro, terwijl dit in dezelfde periode in 2009 100 miljoen was.

Dat hoeft geen reden voor zorg te zijn, zeggen experts tegen de Straits Times. Dat er heel veel gewinkeld wordt met creditcards betekent niet automatisch dat dit té veel is. Zij wijzen naar het feit dat een op de drie creditcardhouders in Singapore zijn of haar rekeningen niet elke maand afbetaalt, een cijfer dat de afgelopen jaren niet veranderd is.

Chinese reizigers beschadigen imago vaderland

Chinese autoriteiten gaan de reizigers hard aanpakken, die onlangs voedsel smeten naar een Thaise stewardess en dreigden met een bomaanslag. Dat meldt de Japan Times. De Chinese reizigers waren woedend over hun plaatsing in het vliegtuig.

Toerisme-autoriteit China National Tourism Administration spreekt schande van het incident en noemt het een aanval “op het imago van het Chinese volk”. Volgens de Japan Times staan toeristen uit China bekend om hun lompe gedrag.

Welke straf de reizigers in kwestie te wachten staat is onduidelijk, maar hij wordt mogelijk fors. President Xi Jinping sprak zich recentelijk tijdens een bezoek op de Maldiven nog uit over het slechte gedrag van Chinese toeristen. Xi benadrukte dat zij onder andere op de bekende vakantiebestemming moesten stoppen met het vervuilen van de koraalriffen door afval in de zee te gooien.

Westerse ketens krijgen in China concurrentie van de locals

Lokale Chinese restaurantketens gaan de strijd aan met McDonald’s en KFC, schrijft The Wall Street Journal. Zij bereiden zich voor om landelijk uit te breiden en zo grote delen marktaandeel van hun Amerikaanse concurrenten af te snoepen.

Xiabuxiabu Catering Management Holdings, dat traditionele Chinese gerechten serveert, bereidt momenteel een beursgang in Hong Kong voor om het aantal locaties op het vasteland te verdubbelen naar 1000. Het Taiwanese Ting Hsin International Group, de firma die meer dan drieduizend restaurants beheert, mikt erop op naar het vasteland uit te breiden en de activiteiten naar eigen zeggen ‘naar het volgende niveau’ te brengen.

Jaarlijks gaat er bijna 91 miljard dollar om in de Chinese restaurantmarkt en volgens The Wall Street Journal vechten steeds meer lokale ketens om hun aandeel. Dat betekent dat bedrijven als McDonald’s, dat het toch al niet makkelijk heeft, op zoek moeten gaan naar een manier om hun positie te behouden. Vooral omdat China gezien wordt als een belangrijk deel van hun internationale groeistrategie. Het recente voedselschandaal waarbij buitenlandse ketens bedorven vlees aan hun klanten verkochten heeft niet meegeholpen aan hun populariteit.

    • Hans Klis